Tahini – pasta sezamowa

Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak […]

Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! […]

Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką

Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec, sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo-twarogowy. Z przepisu wychodzi 14-16 kawałków. Jeden 130g to 192 kcal. Składniki na sernik:  – 1200g jogurtów greckich (ok. 8% tłuszczu) – 60g roztopionego masła – 50g mąki ziemniaczanej – 50g […]

Szybki kakaowy krem z tofu i nerkowców

Lubię szybkie i proste przepisy na smaczne rzeczy. Mam nadzieję, że Wy również, dlatego chciałabym przedstawić Wam przepis na czekoladowy krem z tofu i nerkowców. Świetnie nadaje się na kanapki, do placuszków, omletów, naleśników, wafli, gofrów czy innych, podobnych smakołyków. Składniki: – 200g naturalnego tofu – 150ml mleka (sojowego) – garść nerkowców – 2 łyżki […]

Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami

Dzisiaj kolejny luźny dzień, mam jedynie wieczorny wykład na 17.45. Żyć nie umierać. Chciałabym się zabrać za naukę, ale nie potrafię. Ostatnio miałam na głowie tyle nauki, że mój organizm chce napajać się tymi wolnymi chwilami. Z jednej strony dobrze, z drugiej jednak nie. W poniedziałek, czeka mnie bardzo ważne zaliczenie z kinezyterapii i muszę […]

Delikatny, mleczny krem z kasztanów jadalnych

Z każdym dniem coraz bardziej myślę o świętach. Już odliczam kolejne dni do ich rozpoczęcia. Marzę o wolnych od nauki dniach, o spotkaniu w rodzinnym gronie, o przepysznym jedzeniu. Póki co, moje przygotowania świąteczne zatrzymały się na etapie szykowania i robienia prezentów. Do ostatnich zaliczeń w tym roku stawiam naukę na pierwszym miejscu, a później […]

Pischinger – piszinger, czyli przekładane wafle z kremem kakaowym tofu i dżemem z czarnej porzeczki

Wczorajszy film „Most szpiegów” z ręką na sercu mogę polecić Wam wszystkim. Przyznam się, że potrzebowałam takiego wieczoru. Po ciężkich dwóch tygodniach, wieczór z moją miłością był strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo sprawdziłam, czy faktycznie wzięcie dipu serowego z ziemniaka do kina to dobry pomysł. I stwierdzam, że to jeden z najlepszych pomysłów na świecie! Przygotowałam […]