• Ciasta
  • Torcik z orzechów włoskich z kremem czekoladowym

    Listopad jest dość ważnym miesiącem dla mnie i moich bliskich. To właśnie w tym miesiącu celebrujemy kilka istotnych dla nas dat. Z tej okazji mam dla Was przepyszny przepis na szybki torcik czekoladowy z orzechów włoskich. Szybki i prosty w wykonaniu, przyjazny osobom, które są na bakier z pieczeniem ciast. Poprzez użycie zmielonych orzechów włoskich […]

  • Placki i naleśniki
  • Naleśniki pszenno-żytnie z serem na słodko

    Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na naleśniki na słono (tutaj), jednakże naleśniki na słodko są równie smaczne! Wersja z serem na słodko to chyba już klasyk, a więc takiego przepisu nie może zabraknąć na mojej stronie. Jest to przepis bardzo uniwersalny, gdyż świetnie sprawdza się na śniadanie, do lunchbox’a, na słodki obiad, a nawet […]

  • Ciasteczka
  • Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą

    Piszinger to mój przysmak z dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała andruty przekładane masą kajmakową i marmoladą jak tylko miałam ochotę na coś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja […]

  • Desery
  • Włoski deser zabaglione – zabajone FIT

    Jak już zauważyliście, jestem ogromną fanką włoskich smaków. Mogłabym zajadać się włoską kuchnią na okrągło, bez chwili znudzenia. Także i dziś mam dla Was przepis na znany włoski deser – krem zabaglione, nasze polskie zabajone, czyli kogel-mogel dla dorosłych :). Jego przygotowanie zajmuje chwile i składa się tylko z 3 składników. Świetnie sprawdza się po […]

  • Smarowidła i kremy na słodko
  • Idealny mus jabłkowy

    Jeżeli lubicie jabłka – to coś dla Was! Mus jabłkowy jest świetnym zamiennikiem stosowanym między innymi w diecie wegańskiej. 1/4 szklanki musu jabłkowego zastępuje 1 jajko w wielu przepisach. Ponadto mus jabłkowy rewelacyjnie sprawdzi się w różnego rodzaju deserach jako dodatek, czy jako główny składnik. Mus może śmiało zastąpić nawet dżem lub marmoladę np. w […]

  • Desery
  • Domowy budyń z wanilią

    Rok akademicki już się zaczął, więc niestety nie będę już tak często raczyć Was moimi przepisami. Jednakże, w każdej wolnej chwili będę starała się coś publikować – zawsze jest to jakieś oderwanie od rzeczywistości :). Dzisiaj znów coś na słodko – domowy budyń kokosowy. Delikatny, rozpływający się w ustach i niesamowicie prosty! Jeżeli nie mieliście […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Dżem bananowy z wanilią bez cukru

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa […]

  • Desery
  • Jaglane Kinder Country w słoiczku

    Od dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie! Składniki na […]