Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką



Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec, sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo-twarogowy. Z przepisu wychodzi 14-16 kawałków. Jeden 130g to 192 kcal.

Składniki na sernik: 
– 1200g jogurtów greckich (ok. 8% tłuszczu)
– 60g roztopionego masła
– 50g mąki ziemniaczanej
– 50g ksylitolu (można więcej)
– 5 jajek
– laska wanilii
– szczypta soli 

Jogurty mieszamy z cukrem. 2 żółtka oddzielamy od białek. Do jogurtów dodajemy po jednym całe 3 jajka i 2 żółtka, ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii i ostudzone, roztopione masło, mieszamy. W osobnej misce 2 białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie łączymy z jogurtową masą. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (u mnie z odpinanym dnem, lecz uważajcie, jeśli macie nieszczelną tortownicę, warto umieścić ją dodatkowo w żaroodpornym pojemniku lub w formie do tarty, gdyż masa może nieco wypłynąć). Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 1h w 170 stopniach, delikatnie się zarumieni. Następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy przez 15 minut, uchylamy drzwiczki i trzymamy w piekarniku przez kolejne 15 minut (to zapobiegnie opadnięciu sernika). Studzimy i umieszczamy w lodówce.

Składniki na kokosową pierzynkę:
– 400ml mleczka/śmietanki kokosowej umieszczonej kilka godzin wcześniej w lodówce
– 2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżeczki ksylitolu 
*opcjonalnie: wiórki do posypania

Po umieszczeniu puszki mleczka/śmietanki kokosowej w lodówce oddzieli nam się stała masa od płynnej. Stałą – krem kokosowy wyjmujemy za pomocą łyżki, a wodę pozostałą w puszce, używamy np. do naleśników. Do kremu kokosowego dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy schłodzony sernik, posypujemy wiórkami i ponownie umieszczamy w lodówce, do delikatnego zastygnięcia.
Smacznego! 

 MJ.

Komentarzy: 41

  1. Po prostu cudowny serniczek, moje ukochane kokosowe smaki 🙂

  2. Monica napisał: Odpowiedz

    Wow rewelacyjny!

  3. Jud napisał: Odpowiedz

    Zrobiłam dziś taki z jogurtów greckich, ale nieco inny, bo z samymi białkami i dodatkowo z kruszonką. Ale ten sobie chyba zapiszę i zrobię kolejnym razem, bo wygląda cudnie! 🙂

  4. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Dla mnie sernik to musi być z twarogu ale Twoje ciacho wygląda smacznie 🙂

  5. Jest perfekcyjny! A ta konsystencja… wręcz idealna :O Jestem fanką Twoich ciast 😉

  6. Świetny przepis! Chyba wreszcie muszę się wziąć za taki sernik.. Wygląda tak ślicznie że aż ślinka cieknie. Idealny na świąteczny stół 🙂

  7. Patrycja napisał: Odpowiedz

    szkoda, że nie mam daru do ciast 🙁
    bbo wygląda mega pysznie!

  8. Unknown napisał: Odpowiedz

    jaka jest kaloryczność ?:>:>

  9. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ale cudo! Moje smaki w 100% 🙂

  10. Zakochałam się <3

  11. Jeden kawałek, ok. 130g = 192 kcal 🙂

  12. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Czy zamiast ksylitolu mozna użyć zwykłego cukru ?

  13. Ale cudowny ! 🙂 Musi być przepyszny ! Uwielbiam kokos.

  14. Pewnie, że tak! Ale wtedy odpowiednio więcej np. 70g gdyż zwykły cukier jest mniej słodki. 🙂

  15. chillout napisał: Odpowiedz

    Wyglada pysznie 🙂 czy mąkę kokosowa mogę zastąpić inna?

  16. Delikatny i lekki ^^

  17. Lepiej nie, ona jest tu dla smaku. Lepiej zmielić po prostu wiórki kokosowe i dodać zamiast mąki (wychodzi prawie na to samo) 🙂

  18. Wygląda tak delikatnie, świetny przepis!

  19. chillout napisał: Odpowiedz

    Dziękuję za odp 🙂

  20. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Skusiłam się na zrobienie tego sernika na Wielkanoc. Jest bardzo prosty, chociaż miałam wątpliwości, czy płynna masa dobrze się wypiecze. Wyszedł idealnie. Dla niektórych może być minusem, że nie czuje się słodyczy przysłowiowego sernika. Jeden kawałek jest już bardzo sycący i organizm nie domaga się dokładki. Dla łasuchów polecam do niego kawę z miodem lub delikatne polanie słodkim sosem, ale doprawdy warto się przemóc i na siłę nie dosładzać. Lekki i wyborny. Dziękuję.

  21. Cieszę się, że smakował! 🙂

  22. Kizia napisał: Odpowiedz

    Sernik faktycznie przepyszny nic dodać nic ująć 🙂 wyszedł jak z obrazka, polewa także wyśmienita dziękuję super przepis, a druga ważna sprawa dietetyczny 🙂 pozdrawiam i czekam na inne tego typu przepisy 🙂

  23. Kizia napisał: Odpowiedz

    Jesteś dietetykiem, więc może Ty mi pomożesz jestem wieku menopauzy i mam problemy z utrzymaniem wagi, pilnuje tego co jem nie przekraczam 1200kcal nie jem wogole słodyczy a waga ma tendencje wzrostu, piję 2litry wody nie piję wogóle żadnych napojów, fakt mało jestem aktywna z powodu stanu zdrowia 🙁 byłam na diecie przeciw grzybiczej to ja spadłam 3kg a mąż i dzieci. 8-10kg im ten spadek się utrzymuje a mi zaczyna rosnąć już ważę tyle co ważyłam 🙁 teraz 71kg ważę, pytam dlaczego? jesteś dietetyczką, po cichu liczę że odpowiedź 🙂

  24. Kochana, zapraszam Ciebie do prywatnego kontaktu ze mną: peppciaq@gmail.com, razem postaramy się znaleźć złoty środek 🙂

  25. Bardzo się cieszę! Postaram się opublikować wkrótce coś równie pysznego 🙂

  26. Karola napisał: Odpowiedz

    A moze byc miód zamiast slodzika?

  27. Karola napisał: Odpowiedz

    A moze byc miód zamiast slodzika?

  28. Pewnie!

    1. Edyta napisał: Odpowiedz

      co znaczy jogurtów greckich tych prawdziwych, możesz podać przykład(firmę)? pozdrawiam 🙂

      1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

        Chodzi mi o prawdziwość pod względem tłuszczu, gdyż typowy jogurt grecki zawiera go o wiele więcej niż zwykły jogurt naturalny. Już poprawiłam na bardziej zrozumiałe stwierdzenie 🙂

  29. Anonim napisał: Odpowiedz

    co znaczy jogurtów greckich tych prawdziwych, możesz podać przykład(firmę)? pozdrawiam 🙂

  30. ewa napisał: Odpowiedz

    A jeśli chciałabym zrobić tylko z 2 jogurtów 400 ml czyli 800 ml to ile wtedy dać jajek ?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ja dałabym 3 jajka 🙂

  31. Teresa napisał: Odpowiedz

    co to jest ten ksylitol nie bylo mowy gdzie ma byc dodany

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ksylitol to cukier brzozowy, zdrowszy od zwykłego cukru i o niższym indeksie glikemicznym. Serdecznie polecam go do stosowania w kuchni zamiast zwykłego cukru. 🙂

  32. Eva napisał: Odpowiedz

    Sernik pyszny i bardzo łatwy!❤

  33. Wiki napisał: Odpowiedz

    – a czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Mam kokosową i migdałową.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ziemniaczana ma za zadanie skleić całość. Może masz budyń waniliowy lub śmietankowy? Obawiam się, że żadna z tych mąk może się nie sprawdzić. Ale jak spróbujesz, to czekam na wiadomość 🙂

  34. Anonim napisał: Odpowiedz

    Jaki rozmiar tortownicy?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      21cm 🙂

  35. Anonim napisał: Odpowiedz

    Piękny!

Dodaj komentarz