Sernik jogurtowo-twarogowy na spodzie z płatków zbożowych

Sernik na otrębowym spodzie3

Hej. Dzisiaj pierwszy dzień blogowania 🙂

W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe. Moim celem jest publikowanie przepisów mojego pomysłu i nie tylko, w celu zapisania ich nie w zeszyciku z przepisami, ale w sieci by móc dzielić się nimi z innymi. Dietetyka, zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie zawsze były mi bliskie. Lubię dbać o siebie, moją sylwetkę, figurę i wagę. Staram się gotować zdrowo, korzystać z jak najlepszych składników. Dlatego, żeby połączyć moje pasje studiuję dietetykę i fizjoterapię.
Mam nadzieje, że chociaż parę przepisów spodoba się Wam i wykorzystacie je u siebie w domach 🙂
Pierwszy dzień – pierwszy przepis! 

Jak dla mnie, sernik ten jest nie tylko świetnym deserem, ale również idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Dietetyczny, niskokaloryczny, wysokobiałkowy – 3 słowa, a wyrażają tak wiele 🙂 Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm.
Przepis na 12 kawałków, jeden bez czekolady i płatków migdałów to ok. 159kcal, B: 13,5g, T: 5,7g, W: 12,1g.

Składniki na spód:
– 250g twarogu chudego lub półtłustego
– 120g mieszanki płatków (12 łyżek mixu płatków owsianych, gryczanych, jęczmiennych i otrębów)
– 2 jajka
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Całość wylewamy na tortownicę i pieczemy 10 minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 25 minut.

Składniki na masę serową:

– 300g twarogu chudego lub półtłustego
– 350g jogurtu naturalnego
– 1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku, lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
– 3 jajka
– 3-4 łyżki erytrolu
– ziarenka z 1 laski wanilii
* na koniec można posypać migdałami w płatkach, polać czekoladą

Znów wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach. Wylewamy na wcześniej upieczony spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Podając oblewamy gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

Sernik na otrębowym spodzie2

Sernik na otrębowym spodzie
MJ.

17 Replies to “Sernik jogurtowo-twarogowy na spodzie z płatków zbożowych”

  1. GENIALNE!!! Na pewno zrobię. Aż sobie dokładnie zapisałam przepis! 🙂

    1. Świetny przepis napewno go przekaze innym 😀

  2. Super przepis, ale na przyszłosc mam prosbe! 🙂 moglabys do wypiekow podawac rozmiary foremek w jakiej pieczesz ciasto? czy to keksowki, czy tortownice…ulatwiloby mi to zadanie i ewentualnie proporcjonalnie zmniejszenie/zwiekszenie skladnikow do mojej foremki.

  3. Faktycznie, nie pomyślałam o tym. Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm. 🙂 Anonimku, a ja mam prośbę byś się podpisywał, łatwiej będzie rozmawiać 🙂

  4. Wspaniały! Kocham wszelkie serniki, więc ten również do mnie przemawia 😉

  5. Jak zwykle wygląda obłędnie 🙂

  6. Cudowny serniczek 🙂

  7. Czy twaróg ma być zmielony?
    Sernik wygląda cudownie!!!

    1. Nie, wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach 🙂

  8. hej 🙂
    Robiłam właśnie ten sernik wczoraj bo strasznie zaciekawił mnie spód (z twarogiem – coś nowego a uwielbiam nowości :D) ale wyszedł mi strasznie twardy. I moje pytanie, czy miałaś podobną sytuacje? Przykładowo podczas wyrabiania masa na spód była bardzo zbita i twarda (jak np dla ciasta kruchego). Obstawiam że za dużo wsypałam płatków ale chce się upewnić czy warto zrobić kiedyś próbę numer dwa 🙂
    Pozdrawiam

    1. Hej! 🙂
      Ojj, to chyba pofolgowałaś z płatkami 😀 mi nigdy nie wychodził twardy, musisz koniecznie spróbować jeszcze raz z odpowiednią ilością płatków! Jest genialny 🙂

  9. Świetny przepis. Myślisz, że mogę dodać świeże truskawki na górę i odrobinkę je wcisnąć w masę. Oczywiście lekko obtoczone w skrobi kukurydzianej

    1. Jasne, że tak! Wyjdzie super 🙂

  10. Kochana, czym zastąpić budyń/mąkę ziemniaczaną? Niestety nie mogę skrobi 🙁

    1. Mąka ryżowa też się sprawdzi 🙂

Dodaj komentarz