Sernik jogurtowo-twarogowy na spodzie z płatków zbożowych

Sernik na otrębowym spodzie3

Hej. Dzisiaj pierwszy dzień blogowania 🙂

W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe. Moim celem jest publikowanie przepisów mojego pomysłu i nie tylko, w celu zapisania ich nie w zeszyciku z przepisami, ale w sieci by móc dzielić się nimi z innymi. Dietetyka, zdrowe odżywianie zawsze były mi bliskie. Lubię dbać o siebie, moją sylwetkę, figurę i wagę. Staram się gotować zdrowo, korzystać z jak najlepszych składników. Studiuję dietetykę i fizjoterapię. (A wiecie, jak przygotować się na wizytę u dietetyka?) 🙂
Mam nadzieje, że chociaż parę przepisów spodoba się Wam i wykorzystacie je u siebie w domach 🙂

Pierwszy dzień – pierwszy przepis! 

Jak dla mnie, sernik ten jest idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest ciekawą alternatywą dla zestawu jogurt+twaróg, która delikatnie przewyższa kalorycznością pierwotny zestaw, ale na pewno miło Was zaskoczyDietetyczny, niskokaloryczny, białkowy – 3 słowa, a wyrażają tak wiele 🙂 Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm.

Składniki na spód:
– 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie)
– 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych, gryczanych, jęczmiennych i otręby)
– 2 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia
* stewia lub ksylitol (ja odpuściłam)
opcjonalnie: cukier waniliowy – 1 łyżka
 

Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut.

Składniki na masę serową:

– 300g twarogu chudego lub półtłustego
– 350g jogurtu naturalnego
– budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
– 3 jajka
– ziarenka z laski wanilii
– stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy)

* na koniec można posypać migdałami w płatkach, polać czekoladą

Znów wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach. Wylewamy na wcześniej upieczony spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ostrzegam! Znika bardzo szybko! 🙂
1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal.
Smacznego!

Sernik na otrębowym spodzie2

 

Sernik na otrębowym spodzie
MJ.

 

Komentarzy: 12

  1. GENIALNE!!! Na pewno zrobię. Aż sobie dokładnie zapisałam przepis! 🙂

  2. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Super przepis, ale na przyszłosc mam prosbe! 🙂 moglabys do wypiekow podawac rozmiary foremek w jakiej pieczesz ciasto? czy to keksowki, czy tortownice…ulatwiloby mi to zadanie i ewentualnie proporcjonalnie zmniejszenie/zwiekszenie skladnikow do mojej foremki.

  3. Faktycznie, nie pomyślałam o tym. Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm. 🙂 Anonimku, a ja mam prośbę byś się podpisywał, łatwiej będzie rozmawiać 🙂

  4. Wspaniały! Kocham wszelkie serniki, więc ten również do mnie przemawia 😉

  5. Jak zwykle wygląda obłędnie 🙂

  6. Pychotka! 🙂

  7. Marzena napisał: Odpowiedz

    Cudowny serniczek 🙂

  8. Monica napisał: Odpowiedz

    Bosko wygląda!

  9. Dominika napisał: Odpowiedz

    Czy twaróg ma być zmielony?
    Sernik wygląda cudownie!!!

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Nie, wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach 🙂

  10. Ola napisał: Odpowiedz

    hej 🙂
    Robiłam właśnie ten sernik wczoraj bo strasznie zaciekawił mnie spód (z twarogiem – coś nowego a uwielbiam nowości :D) ale wyszedł mi strasznie twardy. I moje pytanie, czy miałaś podobną sytuacje? Przykładowo podczas wyrabiania masa na spód była bardzo zbita i twarda (jak np dla ciasta kruchego). Obstawiam że za dużo wsypałam płatków ale chce się upewnić czy warto zrobić kiedyś próbę numer dwa 🙂
    Pozdrawiam

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Hej! 🙂
      Ojj, to chyba pofolgowałaś z płatkami 😀 mi nigdy nie wychodził twardy, musisz koniecznie spróbować jeszcze raz z odpowiednią ilością płatków! Jest genialny 🙂

Dodaj komentarz