Sernik jogurtowo-twarogowy z kakao


W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co nas nie zabije to nas wzmocni! Trzeba zacisnąć zęby i pruć na przód. A żeby mieć więcej energii i podjadać zdrowe rzeczy podczas uczenia się trzeba coś upichcić. Dzisiaj podaję przepis na sernik o wiele szybszy w przygotowaniu niż poprzedni, równie pyszny i równie niskokaloryczny.

Serniczek ten, jest niesamowicie prosty, delikatny i świetny do wzięcia „na wynos”. U mnie w domu zniknął w ciągu jednego dnia, stanowczo za szybko! Od poprzednika różni go brak spodu i dodatek kakao bez cukru, który nadaje mu nieco inny smaczek. Na zdjęciu kawałek z tortownicy o średnicy 21cm.

Składniki:
– 500g twarogu chudego lub półtłustego
150g jogurtu naturalnego
3 jajka
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
– ziarenka z laski wanilii
– 3 łyżki ksylitolu (lub więcej jak lubicie słodkie)
– kakao naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać więcej)

Wszystko prócz kakao miksujemy razem (można wraz z kakao, jeżeli chcemy mieć całe czekoladowe). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pół masy serowej wylewamy na tortownicę, do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Dolewamy do tortownicy i widelcem staramy się zrobić artystyczne „kleksy”. Przykrywamy folią aluminiową, by wierzch nam się nie spiekł. Wstawiamy na 10minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 55minut.
1 kawałek (ok. 60g) to 81 kcal.
Smacznego! 

MJ.

19 Replies to “Sernik jogurtowo-twarogowy z kakao”

  1. Wykonałam zgodnie z przepisem. Wyszedł delikatny i puszysty, smakuje rewelacyjnie

  2. Zapisuje do wypróbowania 🙂

  3. taki kawałek jak na zdj ma 60 g?

  4. To akurat porcja mojego mężczyzny, ok. 90g

  5. Czy tę folię aluminiową trzeba później zdjąc??? Przepis jest super i mam go zamiar szybko zrobić.

  6. Folie trzymamy założoną przez cały czas pieczenia 🙂 ściągamy dopiero po upieczeniu 🙂

  7. A jak mam tortownice 24 cm to o ile mam wszystko zwiększyć? Czy jak dam jak do przepisu na 21 cm to nic się nie stanie? Pozdrawiam

  8. Jeżeli nie zwiększysz proporcji to nic się nie stanie, lecz Twój serniczek będzie niższy. Myślę, że zwiększając proporcje np. o 1/3 wszystkich składników to będzie dobrze :). Pozdrawiam

  9. Ciasto powinno wyjść takie jakby mokrawe i jak pianka?

  10. Wilgotne i puszyste, jednak o stałej konsystencji. 🙂

  11. ile tego cukru tak mniej wiecej?

  12. Dosładzaj stopniowo, miksuj i smakuj twarogową masę. Wtedy wyjdzie tak słodkie jak lubisz 🙂

  13. Ile porcji 60 g wychodzi z tego przepisu?

    1. Około 15 kawałków. 🙂

  14. Jak dużo budyniu należy dodać do masy?
    Czy zamiast ziarenek wanilii można zastosować aromat waniliowy?

    1. Możesz użyć aromatu.
      Jedno opakowanie 🙂

  15. Rozumiem, że jedno opakowanie odnosi się do ilości budyniu 😉 a jakie duże opakowanie budyniu?

    1. 30g 🙂

  16. Dziękuję bardzo. Będę próbować 🙂

Dodaj komentarz