Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański!

Przez cały weekend żyję tym serem, jest boski! Wspomniałam Wam o nim przedwczoraj i wzbudził w Was taką samą ciekawość, jaką wzbudził we mnie, kiedy zobaczyłam przepis. Dzisiaj mam w planach zrobić go ponownie. Przepis podejrzałam u Wegan nerd, lecz nieco odchudziłam go z ilości tłuszczu. Moim zdaniem, genialnymi przepisami trzeba się dzielić, więc pokazuję go Wam, byście i Wy mogli się pochwalić przed znajomymi tym cudem! Świetnie smakuje na kanapce, do nachos’ów pasuje idealnie (w smaku jest prawie identyczny do tego sprzedawanego w Multikinie), a co więcej – zamroziłam go i można trzeć go na tarce jak prawdziwy ser! (oczywiście chwilkę trzeba odczekać). Planuję pizzę z jego użyciem oraz wiele innych pyszności, którymi na pewno się z Wami podzielę!
Trzeba również przyznać, że jest zdrową wersją znanych nam sklepowych dipów serowych, smakiem niczym się od nich nie różni, ba – jest nawet lepszy, a ponadto jest mniej kaloryczny (w 100g sklepowego dipu serowego mamy ok. 360 kcal, w tym JEDYNIE 164 kcal), zawiera mniejszą ilość tłuszczu i jest WEGAŃSKI! A absolutnym hitem jest to, że się tak ciągnie! + na pewno będzie stałym elementem imprez.
Po prostu nie ma bata, musicie go zrobić, tym bardziej, że jego wykonanie jest BANALNE!
Wychodzi +/- 5 porcji, jedna porcja ok. 56g = 92 kcal! 

Składniki:
– 2 ziemniaki
– 1 marchewka
– 40g płatków drożdżowych
– 20g oleju (rzepakowego)
– 1 ząbek czosnku
– 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
– 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
sól
*opcjonalnie: 0,5 łyżeczki asafetydy

Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do gładkiej, ciągnącej się konsystencji. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło. Dodatkowo, jak wspomniałam wcześniej, możemy zamrozić i następnie zetrzeć nasz ser na tarce o dużych oczkach, jeśli chcemy używać go startego np. do spaghetti, pizzy. 
Smacznego! 

 MJ.

21 Replies to “Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański!”

  1. płatki drożdżowe? co?- gdzie kupić? 🙂

  2. Na pewno kupisz je w sklepie ekologicznym lub ze zdrową żywnością. Można poszukać w internecie, będzie taniej 🙂

  3. Ale genialna animacja i zdjęcia, jestem pod wrażeniem! Robiłam już ten ser, nawet skorzystałam z tego samego przepisu! I mnie również przypominał dip.. w każdym razie smakuje obłędnie! 🙂

  4. a już myślałam, że z batatów 😀

  5. Booooże chyba się zakochałam *o* Już wyobrażam sobie ten dip z brokułem i wędzonym tofu <3

  6. a czy w ogóle przypomina to jakoś smak serowy?

  7. Jeżeli czytałbyś/czytałabyś wstęp przed przepisem, to byś wiedział/wiedziała, że tak. Płatki drożdżowe nadają serowy posmak.

  8. Czy paryke slodką i wędzona dodaje się w ilości poł łyzki czy łyzeczki?

  9. Łyżeczki, przepraszam za wpadkę. Zaraz poprawię 🙂

  10. haha, gif jest super! a pojemniczki przypadkiem nie są z creme brulee? mam takie same 🙂

  11. Co można dać zamiast płatków drożdżowych? 🙂

  12. Niestety tego składnika nie można wymienić na nic innego. To właśnie te płatki nadają gęstość i smak sera. Warto je zakupić, są bardzo zdrowe i stosunkowo niedrogie. 🙂

  13. Dokładnie! To są te pojemniczki, uwielbiam je! 🙂

  14. O! Właśnie dałaś mi inspirację do pokombinowania z batatem! 😀

  15. Czy ten ser na pizzy będzie się zachowywał podobnie do zwykłego? Od pół roku jestem na diecie bez laktozy i z tego względu mocno interesuję się kuchnią wegańską. Czekam na odp:)

  16. Nie chciałam dawać niepotwierdzonej odpowiedzi. Wczoraj zrobiłam pizzę z jego użyciem (oczywiście tak, jak wspomniałam w poście, uprzednio zamroziłam go w zamrażarce, wyjęłam i ścierałam go na tarce jak normalny ser, by można byłoby go równomiernie rozrzucić po pizzy). Nie zachowuje się on jak typowy ser, nie ciągnie się w nieskończoność, jedynie delikatnie. Ale smakowo jest wręcz identyczny :).

  17. Nigdy nie słyszałam o papryce wędzonej. Jest do kupienia w zwykłym sklepie?

  18. Pewnie! W każdym większym, zwykłym sklepie. Kupowałam już w Tesco, Piotrze i Pawle, Auchan. Znajdziesz ją na regale z przyprawami, od razu przy papryce ostrej i słodkiej :).

  19. Czy można zastąpić olej rzepakowy kokosowym ? 🙂

    1. Jasne 🙂

Dodaj komentarz