• Bezglutenowe
  • Najlepsza na odporność – sałatka warzywna z ekologiczną komosą ryżową i kalarepą (wegańska)

    Dzisiaj bardzo przyjemne zajęcia z chemii żywności minęły szybciutko. Teraz czas na obiad i na naukę, a w ramach przerwy, jako przykładny obywatel pójdę zagłosować. Wczoraj byłam zbyt leniwa i nauka leżała odłogiem, ale przyznam szczerze, że potrzebowałam takiego dnia. Po dwóch tygodniach ciężkiej pracy, odpoczynek był wskazany. Całe szczęście, następny tydzień zapowiada się dość […]

  • Bezglutenowe
  • Najlepsza na przeziębienie – surówka z białą rzodkwią

    Wczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z tego co wiem obowiązuje nas bardziej szczegółowa znajomość ich przyczepów i przebiegu niż dotychczasowa wiedza z anatomii.. Trudno, pierwszą wejściówkę trzeba zawalić, bo co to za student bez dwói, jak […]

  • Bazylia
  • Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami

    To już pierwszy dzień sierpnia! Jak ten czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne, mamy wakacje ten czas tak szybko ucieka? A kiedy mamy dużo pracy to ciągnie się bez końca lub ucieka jeszcze szybciej? Czasami chciałabym, by czas stanął w miejscu. Wtedy […]

  • Bezglutenowe
  • Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem

    Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, czy to ugotowane, pieczone, smażone, w postaci zapiekanki, tortilli, a nawet purée. Pierwszy raz, tak przyrządzoną pyrę jadłam w Szklarskiej Porębie, później w Niemczech i Austrii. Zakochałam się od razu, bo jak nie kochać miękkiego wnętrza i chrupiącej skórki z dodatkiem sera, […]