Ryba zapiekana z warzywami i śmietanką wg mojej babci

ryba-zapiekana-z-warzywami2

Za tak przygotowaną rybkę oddałabym wszystko! Moja babcia przyrządza ją zazwyczaj tylko na święta Bożonarodzeniowe, nad czym bardzo ubolewam, ale dzięki temu nie przejadła mi się jeszcze i z tęsknotą, za tym smakiem, wracam do poprzednich świąt, a wyczekuję kolejnych. Czasem miewam tak, że jak przyjdzie mi ochota zjeść coś – to po prostu muszę to zrobić. Tak było i w tym przypadku. Po co mam czekać do grudnia, skoro mogę tę rybkę zrobić już teraz? W wersji nieco lżejszej, ale wyszła równie pyszna! Mniam 🙂 Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 467kcal.

Składniki na 2-3 porcje:
– 400g filetów białej ryby świeżej lub mrożonej (dorsz, mintaj, morszczuk)
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 pora
– 150ml śmietanki 30%

Dodatkowo: warzywa gotowane na parze i ryż Basmati

Ryby rozmrażamy, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, odkładamy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na łyżce oleju dusimy starte warzywa z porem, aż zmiękną. W międzyczasie smażymy rybę na rumiano, na gorącym oleju, bez przykrywki (wcześniej obtaczając ją w mące lub nie). Na blasze lub w brytfannie układamy warstwami najpierw połowę warzyw, następnie rybę i drugą połowę warzyw. Zalewamy śmietanką i zapiekamy w 180 stopniach, przez 40-50 minut, aż warzywa wchłoną całą śmietankę.
Smacznego!

ryba-zapiekana-z-warzywami

Zdrowe Lunch Boxy

5 Replies to “Ryba zapiekana z warzywami i śmietanką wg mojej babci”

  1. Babcina kuchnia jest smaczna 😉

  2. Takie babcine przepisy są najlepsze 🙂 Mają w sobie wielką moc smaku. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie to według mnie świetna sprawa, a na dodatek łączy doświadczenie z nowoczesnością. Taką rybkę bym dziś z chęcią zjadła na obiad. Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  3. Robiłam dzisiaj dla gości. ReWeLaCja ? Ja tylko trochę wszystko dodatkowo przyprawiłam solą i pieprzem zarówno warzywa jak i śmietankę. Goście zachwyceni. ☺

  4. Zapiekamy pod przykryciem ?

    1. Bez przykrycia 🙂

Dodaj komentarz