Quesadillas z chili con carne

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę.

Składniki:
– kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni)
chili con carne
– tarty żółty ser (np. piórko 3%)

*opcjonalnie: tarty parmezan

Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni – nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas umieszczamy w zgrzewarce, pieczemy na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Kroimy przy pomocy noża do pizzy. Możemy polać chili con carne i posypać parmezanem. 
Smacznego!

MJ.

10 Replies to “Quesadillas z chili con carne”

  1. Wygląda wspaniale!

  2. Ale pyszności dzisiaj u ciebie. Ja bardzo lubię takie dania 🙂

  3. Musze odtworzyć to w wersji wegańskiej! 🙂

  4. Pomysłowe, lubię chili con carne więc w takiej odsłonie na pewno by mi smakowało 🙂

  5. ale pysznie wygląda

  6. W 100% domowe jedzenie 😉

  7. Ale u Ciebie meksykańsko ostatnio! Moje smaki. Mniam 🙂

  8. Zjadłabym z miłą chęcią takie wspaniałości 🙂

  9. Hmm, uwielbiam quesadillas <3

  10. …jakie to musiało być pyyyyyszne!!! 😉

Dodaj komentarz