Puszyste placuszki otrębowe bez mąki

W końcu weekend! Niestety, w ten weekend zero odpoczynku, a sto procent nauki, ale już za ponad dwa tygodnie koniec stresów, nauki i relaaaax. To moje największe marzenie na ten moment.. 🙂

Dzisiaj proponuję kolejne placki, ale w nowej odsłonie, bo na bazie jogurtu, otrębów i jajek. Są bez mąki, więc są lekkie i puszyste. Co tu dużo mówić. Jak każde placuszki, pyszne są na zimno i na ciepło, bez dodatków i z dodatkami (np. masło orzechowe czy cukier puder). Z moim facetem delektowaliśmy się nimi bez „ulepszaczy” i takowe proponuję. 🙂
Całość to ok. 359kcal, B: 20,9g, T: 14,8g, W: 36,5g.

Składniki:
120g jogurtu naturalnego
40g otrębów (4 łyżki np. 2 owsianych i 2 gryczanych)
– 2 jajka
– 1 łyżka ksylitolu
szczypta sody oczyszczonej

Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy = 1 placuszek.
Smacznego!

12 Replies to “Puszyste placuszki otrębowe bez mąki”

  1. placuszki musiały być pyszne :>

  2. jaki jest mniej więcej czas przygotowania? 🙂

  3. pewnie, że były, polecam gorąco! 🙂

  4. Czy zamiast curku/stewii można dodać miodu?

  5. to jest porcja dla jednej czy dla 2 osob ?

  6. Bardziej dla jednej, jeśli mamy się nimi najeść 🙂

  7. Zakochałam się w Teium blogu 😍

  8. Ile placuszków wyjdzie z tego przepisu?

    1. 10-12 🙂

Dodaj komentarz