Puszyste placuszki otrębowe bez mąki


W końcu weekend! Niestety, w ten weekend zero odpoczynku, a sto procent nauki, ale już za ponad dwa tygodnie koniec stresów, nauki i relaaaax. To moje największe marzenie na ten moment.. 🙂

Dzisiaj proponuję kolejne placki, ale w nowej odsłonie, bo na bazie jogurtu, otrębów i jajek. Są bez mąki, więc są lekkie i puszyste. Co tu dużo mówić. Jak każde placuszki, pyszne są na zimno i na ciepło, bez dodatków i z dodatkami (np. masło orzechowe czy cukier puder). Z moim facetem delektowaliśmy się nimi bez „ulepszaczy” i takowe proponuję. 🙂

Składniki:
– 2 jajka
120g jogurtu naturalnego
4 łyżki otrębów (ja dałam 2 owsianych i 2 gryczanych)
– łyżka ksylitolu (lub cukru czy stewii)
szczypta sody oczyszczonej
*opcjonalnie: orzechy rozgniecione na miazgę

Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Żółtka miksujemy z jogurtem i otrębami, a białka wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z poprzednią masą. Smażymy na patelni pod przykryciem z minimalną ilością tłuszczu lub bez, pamiętając, że 1 łyżka masy=1 placuszek.

Smacznego!

 

 MJ.

Komentarzy: 10

  1. Alice. napisał: Odpowiedz

    placuszki musiały być pyszne :>

  2. jaki jest mniej więcej czas przygotowania? 🙂

  3. Peppciaq napisał: Odpowiedz

    pewnie, że były, polecam gorąco! 🙂

  4. Peppciaq napisał: Odpowiedz

    5-10 minut 🙂

  5. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Czy zamiast curku/stewii można dodać miodu?

  6. Kusisz, kusisz 😉

  7. Pewnie, że tak!

  8. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    to jest porcja dla jednej czy dla 2 osob ?

  9. Bardziej dla jednej, jeśli mamy się nimi najeść 🙂

  10. Anonim napisał: Odpowiedz

    Zakochałam się w Teium blogu 😍

Dodaj komentarz