Puszyste pancakes z ricotty

 

Ależ dzisiaj leniwy dzień.. niby ciepło, a jednak szaro i nic nie chce się robić.. Nauka i książki leżą odłogiem.. Coś jednak trzeba zacząć robić, tak nie może być! Czas więc wyczarować coś w kuchni. Dlatego mam dzisiaj do Was przepis na pancakes’y z ricotty, które dziś w nocy smażyłam dla mojego mężczyzny na ciężki dzień na uczelni i w pracy. Wyszło ich całkiem sporo, że starczyło dla całej rodzinki.
Całość to około 965kcal, B: 56,3g, T: 34,6g, W: 99,9g.
Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 241kcal, B: 14,1g, T: 8,7g, W: 25g.

Składniki:
– 180g ricotty
– 125ml mleka
– 60g otrębów owsianych
– 60g mąki pełnoziarnistej żytniej
– 3 jajka
– 1 łyżka miodu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– szczypta soli
 *opcjonalnie: syrop klonowy do polania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a żółtka z resztą składników miksujemy. Ubite wcześniej białka stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię bez tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem nakładamy masę stosując zasadę 1 łyżka = 1 placek. Smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Podajemy polane syropem klonowym lub erytrolem w pudrze. 
Smacznego!

.
 

3 Replies to “Puszyste pancakes z ricotty”

  1. Pancakes z ricotty, poranek idealny <3 Dałabym truskawki na wierzch i zajadałabym 😀

  2. Niestety nie wyszły takie jak na zdjęciu, są jakby za suche. Ale to już któreś moje podejście do „zdrowych” naleśników…chyba nie moja bajka.

    1. Robię te pancakes’y już od wielu lat nie zmieniając receptury i zawsze wychodzą idealnie wilgotne i pulchne, może powinnaś zmienić patelnię? Często to patelnia jest winna nieudanym plackom i naleśnikom, a nie brak naszych umiejętności 🙂

Dodaj komentarz