Puszyste pancakes z ricotty

Ależ dzisiaj leniwy dzień.. niby ciepło, a jednak szaro i nic nie chce się robić.. Nauka i książki leżą odłogiem.. Coś jednak trzeba zacząć robić, tak nie może być! Tymczasem dzisiaj przepis na pancakes’y z ricotty, które dziś w nocy smażyłam dla mojego mężczyzny na ciężki dzień na uczelni i w pracy. Wyszło ich całkiem sporo, że starczyło dla całej rodzinki 🙂

Składniki:
– 180g ricotty
– 60g otrębów (ja dałam owsiane)
– 60g mąki (można bezglutenową, ja dałam pełnoziarnistą żytnią)
– pół szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
3 jajka
– 1/2 łyżeczki skórki cytryny (opcjonalnie)
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
– szczypta soli
 *opcjonalnie: syrop klonowy do polania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a żółtka z resztą składników miksujemy. Ubite wcześniej białka stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji zabieramy się do pieczenia. Najlepsza będzie patelnia teflonowa. Do pierwszego smażenia używamy paru kropel oleju i rozsmarowujemy je za pomocą silikonowego pędzelka. Nakładamy masę na patelnie pamiętając, że 1 łyżka = 1 pancake i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. W następnych kolejkach nie używamy już oleju. Nam smakowały bez dodatków, ale śmiało można dodać na wierzch masło orzechowe, bądź cukier puder. 

Smacznego!

Viva Ricotta! edycja II 
MJ.

Komentarzy: 3

  1. pinkyyy napisał: Odpowiedz

    Pancakes z ricotty, poranek idealny <3 Dałabym truskawki na wierzch i zajadałabym 😀

  2. KATARZYNA napisał: Odpowiedz

    Niestety nie wyszły takie jak na zdjęciu, są jakby za suche. Ale to już któreś moje podejście do „zdrowych” naleśników…chyba nie moja bajka.

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Robię te pancakes’y już od wielu lat nie zmieniając receptury i zawsze wychodzą idealnie wilgotne i pulchne, może powinnaś zmienić patelnię? Często to patelnia jest winna nieudanym plackom i naleśnikom, a nie brak naszych umiejętności 🙂

Dodaj komentarz