Pudding kakaowy z nasionami chia i ananasem


Co za dzień! Oby już ten tydzień kończył się jak najszybciej, bo powoli nie wyrabiam z tego zmęczenia 🙁
Dzisiaj, na umilenie dnia i na osłodzenie naszych kubeczków smakowych, kolejna propozycja na nasionka chia, ale w wersji kakaowej! Pamiętajmy, że nasionka mają właściwości wspomagające odchudzanie i są niesamowitą dawką kwasów tłuszczowych Omega-3, ale nie można przekraczać dziennej dawki 15g. (Jest to wartość jedynie orientacyjna, osoby przyzwyczajone do spożywania dużej ilości błonnika w ciągu dnia mogą sobie pozwolić na przekroczenie tej dawki). Wychodzi 5 porcji. 1 ma ok. 132g = 124kcal.

 Składniki: 
– 30g nasion chia  
165ml mleczka kokosowego  
– 1 szklanka mleka sojowego
– 4 łyżeczki kakao bez cukru  
– puszka ananasa  
– stewia, ksylitol, erytrytol (ja odpuściłam)
*opcjonalnie: ziarenka granatu na wierzch

Nasionka chia zalewamy mleczkiem kokosowym i mlekiem sojowym, dodajemy kakao (w tym momencie możemy dodać słodzik). Odstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej jednak jest odstawić na całą noc. Po tym czasie miksujemy ananasa na „mus”. Namoczone nasionka przelewamy do miseczek, na wierzch nakładamy „mus” z ananasa i posypujemy ziarenkami granatu.
Smacznego!
 

MJ.

Komentarzy: 8

  1. z takim śniadaniem nie straszne żadne zło 🙂

  2. whiness napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam pudding z chia <3

  3. Świetny pomysł 🙂

  4. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    świetny blog !

  5. to się nazywa pyszny deser!

  6. laNika napisał: Odpowiedz

    Poproszę taki pudding jutro na śniadanie 🙂 wygląda przepysznie!

  7. A w smaku jak? Dobry? Polecasz?

  8. Iwona napisał: Odpowiedz

    Dzisiaj dołożyłam taki pudding chia w wersji mini do swojej jaglanki 🙂

Dodaj komentarz