• Desery
  • Zapiekany kogel mogel z wanilią i owocami FIT

    Kiedy po przygotowaniu dania z użyciem białek pozostanie Wam spora ilość żółtek to koniecznie musicie użyć ich do tego deseru! Mnie pozostały po przygotowaniu Bezy Pavlova – tortu bezowego z truskawkami, a że w kuchni nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje musiałam je wykorzystać. Kogel mogel od dziecka uwielbiam, w wersji z samymi żółtkami, z […]

  • Desery
  • Gofry owsiano-kokosowe z borówkami i śmietaną z ricotty FIT

    Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza wersja rozkochała w sobie wszystkich, nie tylko dlatego, że jest bezglutenowa i bez dodatku tłuszczu oraz cukru. To dodatek „śmietany” z ricotty zrobił robotę i sprawił, że to chyba […]

  • Tarty na słono
  • Pełnoziarnista tarta ze szparagami i Pecorino

    Tarty to taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Pieczona młoda marchewka

    Czy również doszliście do tego wniosku, że te najprostsze dania są najlepsze? Nie tylko w smaku, ale zazwyczaj ich przygotowanie nie trwa długo, nie wymagają udziwnionych, trudno dostępnych w sklepach składników i zazwyczaj cenowo wychodzą bardzo tanio. Po prostu 3x NAJ! Ostatnio wstawiłam przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska, które podbiły internet (kłaniam się […]

  • Muffinki i babeczki
  • Zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i migdałową kruszonką

    Z okazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w […]

  • Mięso i ryby
  • Tatar z surowego łososia

    Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Ostatnio był z nami podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak mimo wszystko zasługuje na miano „ekskluzywnego”. Świetnie smakuje na kanapce, ale również jako samodzielna przystawka. Jeżeli […]

  • Na imprezę
  • Twisty z ciasta francuskiego z ricottą i lubczykiem

    Twisty francuskie to jedna z tych imprezowych przekąsek, które lubię robić najbardziej. Możemy przygotować je na słodko, na słono, czy suche jako dodatek do zupy. Oprócz twistów z ciasta francuskiego możemy tworzyć też różne inne kształty, dlatego tak często wykorzystywane jest ono w przygotowaniu przegryzek. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a możemy wykorzystać wszystko to, […]

  • Na imprezę
  • Domowy popcorn – 4 smaki!

    Dawno zabierałam się za wstawienie tego przepisu… dlatego przy piąteczku zapraszam Was na pyszny domowy popcorn! Przepis idealny dla osób nieposiadających mikrofali oraz tych, co wolą zdrowsze odpowiedniki typowych, imprezowych przekąsek. Przyznam Wam szczerze, że popcorn to jedna z moich ulubionych słonych przegryzek. Wolę go od tych wszystkich chipsów, chrupków i nachos’ów. Co więcej, bez […]

  • Desery
  • Baklava FIT

    Będąc na wakacjach w Grecji lub w Turcji na pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest bardzo kaloryczna, mimo swojego niewinnego wyglądu. Baklawa to deser składający się z ciasta filo przekładanego masłem i siekanymi orzechami, polanego słodkim syropem. Dlatego wpadałam na pomysł odchudzenia jednego z […]