Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską

Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, a ja pytam – kiedy to minęło? Skoro jesień, to śliwki, dynie, grzyby… wyliczając dalej to zaraz już święta, Nowy Rok i znów wszystko od nowa. Czas biegnie jak szalony i mam wrażenie, że ciągle nabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą, jesienną potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć „nie, to nie może być dobre”, ale uwierzcie to istna petarda! 🙂 Przepis na 4-5 porcji, przy podziale na 4, jedna porcja to około 291kcal, B: 38g, T: 5,9g, W: 23,8g.

Składniki:
– 600g piersi z kurczaka lub indyka
– 500ml bulionu (lub 500ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– ½ dużej kapusty pekińskiej
– 4-5 leśnych grzybów lub pieczarek
– 2 cebule
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 zielona papryka
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– szczypta pieprzu cayenne
– sól, pieprz

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, przekładamy na talerz. W miejscu mięsa podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojony w plastry czosnek. Przestudzone mięso kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w cienkie paski. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do smażącej się cebuli dokładamy grzyby i chwile smażymy. Następnie dodajemy mięso, koncentrat, gorący bulion, ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy papryki oraz poszatkowaną kapustę i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Smacznego!

Dodaj komentarz