• Desery
  • Twarogowe placuszki z ricottą i melisą ze śliwką

    Niecały miesiąc temu miałam ogromną przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych on-line organizowanych przez markę Herbapol. Wraz z wieloma innymi, znanymi blogerami i dietetykami gotowaliśmy te same dania, w tym samym czasie, ale z różnych miejsc w Polsce. Oprócz wspólnego gotowania podejmowaliśmy tematy związane z tym jak łączyć składniki, by były smaczne i zdrowe. Wspólnie […]

  • Na imprezę
  • Wrapy gryczane z ricottą, pesto i warzywami

    Dawno mnie tutaj nie było! Tak przy weekendzie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą imprezową przekąskę, ale również pyszny, bezmięsny obiad lub drugie śniadanie. Uwielbiam takie przepisy, gdzie mogę „wyczyścić” lodówkę z resztek, więc mam nadzieję, że ten przepis również Wam pozwoli oczyścić własne lodówki. Wystarczą nasmażone naleśniki, smarowidło i kilka warzyw, a […]

  • Lunchbox
  • Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z warzywami i łososiem

    Wielkimi krokami zbliża się weekend, więc mam dla Was pyszny pomysł na zdrową przekąskę na imprezę, czy do filmu. Do przygotowania wrapów potrzebujecie tylko naleśników i ulubionych warzyw oraz serka lub ricotty. Ponadto, możecie dodać szynkę, upieczone mięso lub wędzoną rybę – np. łososia, czy makrelę. Całość wystarczy ciasno zwinąć jak tortille, przekroić na pół […]

  • Placki na słodko
  • Żytnie racuchy drożdżowe z jabłkami FIT

    Od wielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która smakuje mi o wiele bardziej niż ta tradycyjna. Oczywiście obyło się bez litrów tłuszczu, kilogramów cukru i wyszło tak smacznie, że jutro na pewno będzie powtórka. Nie zwlekajcie zbyt […]

  • Placki i naleśniki
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Placki na słono
  • Placki z cukinii i ziemniaków FIT

    Placki z cukinii i placki z ziemniaków uwielbiam, więc dlaczego nie połączyć obu przepisów i nie stworzyć placków z cukinii i ziemniaków? Pomysł genialny, a smak jeszcze lepszy! Takie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły, czy pracy, a nawet jako obiad. Dzięki dodaniu płatków owsianych placki stają się jeszcze bardziej sycące i dość […]

  • Placki na słono
  • Żytnie placki ze zsiadłego mleka z pesto z natki marchewki

    Zsiadłe mleko w mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko. Chyba stanowczo za rzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam […]

  • Desery
  • Pełnoziarniste placki z ricotty z pieczonym rabarbarem FIT

    Dzisiaj kolejny przepis poświęcony laskom rabarbaru, które powoli znikają z półek. Tym razem jednak w wersji pieczonej, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, czy owsianek. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na […]

  • Placki na słodko
  • Pełnoziarniste placki z borówkami FIT

    Już chyba pobiłam rekord zjedzonych borówek na ten rok! Jakoś ostatnio smakują mi one tak wybitnie, że nie umiem przestać ich jeść… zaraz chyba zamienię się w niebieską okrągłą kuleczkę :). Jem je bez dodatków, w placuszkach, na gofrach, omletach i ciastach. Gdy tylko otwieram lodówkę, muszę sięgnąć po ich garstkę. Jeżeli jeszcze nie mieliście […]

  • Placki i naleśniki
  • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców bez mąki

    Znacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, […]