Placki cukiniowe z parmezanem i sosem czosnkowym (bezglutenowe)


Dzień Dziecka! Z tej okazji, wraz z moim facetem chcieliśmy znów poczuć się jak dzieci, poszliśmy na ogromną pizzę, na lody.. Mało dietetycznie, mało zdrowo.. Raz na rok można pozwolić sobie na CHEAT DAY 🙂 Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny!

Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę – placuszki cukiniowe bezglutenowe, które mają świetny, lekko orientalny smak. Warto zajadać się nimi w towarzystwie sosu czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić 🙂 Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g = 240kcal.

Składniki na placki:
– 1 cukinia
– 1 cebula
3 jajka
60g mąki z ciecierzycy/mąki orkiszowej
50g parmezanu
1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
– 1/3 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku


Składniki na sos:
– 1 jogurt naturalny (150g)
– 1/2 ząbka czosnku

Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek (a najlepiej bez!), pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placek. W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mieszamy. Możemy podawać posypane parmezanem.
Smacznego!

Nowalijki w kuchni MJ.

5 Replies to “Placki cukiniowe z parmezanem i sosem czosnkowym (bezglutenowe)”

  1. Ja dzisiaj pochłonęłam górę słodkości, ale był trening także mam nadzieję, że nie pójdzie w boczki ;D Super, uwielbiam warzywne placuszki 🙂

  2. Nie ma co mieć wyrzutów sumienia tylko cieszyć się dniem 🙂 Jedzenie to i tak tylko dodatek do tego, co jest najważniejsze.
    A placki świetne – parmezan musi dodawać im charakteru.

  3. jaka maka moge zastapic ta z ciecierzycy?

  4. Tak naprawdę każdą 🙂

Dodaj komentarz