Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami

Gdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do Sopotu, akurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać. 

Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego, jeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem! U mnie w zestawie z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniaczkami z jogurtem i koperkiem, gdyż uważam ten zestaw za najlepszy 🙂
Jedna porcja widoczna na zdjęciu to jedynie 270kcal (ok. 440g).

Składniki na szparagi:
– pęczek szparagów
– kilka plastrów prosciutto Crudo (wegetarianie mogą pominąć)
– łyżeczka masła 
*opcjonalnie: sezam do posypania

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać stwardniałe końcówki (kiedy łamiemy je, trzymając je za same końce, powinny łamać się w odpowiednim miejscu). Zagotować wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucić łodygi. Gotować 1-2minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. 5-6 łodyg zawinąć w plastry Crudo i ułożyć na blasze wyłożonej sreberkiem lub papierem do pieczenia. Główki szparagów posmarować masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać sezamem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut.

Składniki na jajka w koszulce:
– kilka jajek
– łyżka octu winnego (1 łyżka na 500ml wody)
– 500ml wody

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, by woda nie kipiała, dodajemy ocet. Każde, poszczególne jajko wbijamy do miseczki, uważając na żółtko – nie może się rozlać. Łyżeczką mieszamy wodę, by stworzyć wir. W środek wiru szybko wlewamy jajko. Wir musi być wystarczająco silny, by jajko uformowało się samo, jeśli nie, musimy pomagać mu łyżeczką zagarniając białko na żółtko, w celu uformowania kuli. W ten sposób gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy gotowe jajko za pomocą cedzaka. Posypać solą, pieprzem.

Składniki na pieczone ziemniaczki:
– młode ziemniaczki
– 4-5 ząbków czosnku
cebula
– oliwa z oliwek
– ekstrakt z chilli lub w proszku
*opcjonalnie: jogurt i koperek

Ziemniaczki myjemy, szorujemy szczoteczką, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10-15 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę, a czosnek zgniatamy. Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Nożykiem nacinamy wierch ziemniaczków. Smarujemy ziemniaczki oliwą z oliwek, posypujemy lub spryskujemy chilli. Posypujemy cebulką i czosnkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego!

 MJ.

 

Komentarzy: 2

  1. Lena napisał: Odpowiedz

    Cudowne danie:)

  2. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smacznie 🙂

Dodaj komentarz