Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania

Zauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu ciekawych fotek, a cały został zjedzony jeszcze wczoraj. ALE specjalnie dla Was (i przy okazji dla brzuszków całej mojej rodzinki) przyrządzę go jeszcze raz dzisiaj, zrobię zdjęcia i w razie możliwości postaram się opublikować w jutrzejszym poście! 🙂

Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem.

Składniki:
– 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej typu 720 SYMBIO
– 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni – sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!)
– 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania)
7g drożdży instant
– 1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą łyżki mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Keksówkę (u mnie 21 x 11 x 7 cm) natłuszczamy olejem, przekładamy do niej ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Po tym czasie wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!

 MJ.

16 Replies to “Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania”

  1. Rewelacja! Po prostu kocham dobry chleb! 😀

  2. bardzo ładnie wyrośnięty 🙂

  3. super chlebek i nawet nie taki trudny! Pozdrawiam 🙂

  4. Czym można zastąpić mąkę pszenną? podobno nie jest zdrowa 🙁

  5. Mąka pszenna z pełnego przemiału nie jest zdrowa, najlepsza jest razowa i pełnoziarnista. Śmiało możesz posłużyć się również mąką orkiszową i żytnią w tej samej ilości 🙂

  6. Również uważam, że mąka pszenna to nie jest dobry wybór. Czytałem jakiś czas temu taką książkę Dieta bez pszenicy gdzie autor nieźle absmarowywuje pszenice. Można się z nim nie zgadzać we wszystkim ale na pewne sprawy otwiera oczy. Nie jest to może chuda i łatwa do czytania książka ale warto się zapoznać z jej treścią.

  7. Na pewno zajrzę, dzięki! 🙂

  8. Chleb rewelacja! Przepyszny! Zrobiłam bez słonecznika i już sobie wyobrażam jak smakuje z nim, córka 7 lat również zachwycona 😀 😀

  9. Jak długo chleb po upieczeniu jest świeży?

    1. Jeżeli będziesz go dobrze przechowywać, w suchym miejscu, najlepiej w drewnianym chlebaku lub woreczku lnianym to do 5 dni spokojnie. W przeciwnym razie może uschnąć, gdyż każde drożdżowe wypieki z dodatkiem mąki pszennej niestety mają taką tendencję 🙂

  10. Zamiast drożdży instant ile świeżych??

    1. 25 gramów 🙂

  11. dzisiaj upieczony 🙂 bardzo dobry 🙂

  12. Świetny przepis Mam tylko pytanie Czy według pani lepsze są drożdże świeże czy instant zawsze mam takie i takie i zawsze mam dylemat? ♥️

    1. Osobiście wolę świeże, ale niestety często w sklepach można trafić na przeleżałe (stare), które nie będą się aktywować… 🙁
      A instant zawsze warto mieć pod ręką, szczególnie teraz, kiedy mamy niehandlowe niedziele, a może nam się zachcieć zrobić jakiś drożdżowy wypiek 🙂

Dodaj komentarz