Pełnoziarniste muffinki z malinami i morelami


Wakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała tak, by faktycznie poczuć, że jest lato. Jednakże, moja złość na pogodę jest nieco mniejsza, gdyż dopisała ona podczas mojego pobytu na Sycylii. Kochani, jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję pojechać na Sycylię – nie zastanawiajcie się długo! Ja pozostawiłam tam moje serce i mam nadzieję, że uda mi się po nie wrócić :). Klimat, ludzie i ich temperament, spokój, pogoda i JEDZENIE to coś, co trzeba poczuć, zobaczyć i spróbować! Osobiście, zakochałam się w Sycylii po uszy i jest to kolejne miejsce (nie zapominając o Hiszpanii), gdzie mogłabym zamieszkać na starość. Jako dietetyk i fizjoterapeuta z przyjemnością patrzyłam na starsze osoby tam mieszkające. Klimat, aktywność fizyczna i zdrowa dieta śródziemnomorska, faktycznie działa cuda. Starsi ludzie jakby zatrzymali się w czasie.. To po prostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz…

Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać z dobrodziejstw, którymi raczy nas teraz natura. Sięgnijmy zatem po maliny i morele i przyrządźmy z nich pyszny deser, czy przekąskę – jak kto woli 🙂

Składniki suche:
– 200g mąki orkiszowej
– 150ml mleka migdałowego
– 150g malin
– 50g mąki pełnoziarnistej żytniej
– 50g mąki owsianej
– 50g cukru trzcinowego/ksylitolu
– 50g płatków migdałów + do posypania
– 45ml oleju rzepakowego
– 2 jajka
– 3 morele
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Owoce myjemy i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W 1 miseczce mieszamy suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. W 2 miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko oraz olej. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Mokre składniki łączymy z suchymi. Papilotkami wypełniamy blachę na muffinki. Mokrą łyżką nakładamy ciasto to 3/4 wysokości papilotek i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut i studzimy.
Smacznego!

 

 

3 Replies to “Pełnoziarniste muffinki z malinami i morelami”

  1. Nigdy nie byłam na Sycylii, ale bardzo chciałabym pojechać 🙂
    Muffinki wyglądają smakowicie 🙂

  2. Z morelami? Biorę! 😉

  3. Podziwiam Twoje słodkości 🙂 Zawsze takie apetyczne i pomysłowe.
    Ach, naprawdę chyba czym prędzej muszę spróbować tych muffinek.
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz