Pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze śliwkami


Nie ma to jak cieplutkie, świeżutkie ciasto drożdżowe ze szklanką zimnego mleka… idealne na śniadanie, czy deser, a nawet posiłek do pracy, szkoły. Oczywiście, najlepiej z dużą ilością słodkiej kruszonki! Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, to z przyjemnością chciałabym zachęcić Was do wypróbowania pełnoziarnistej wersji ciasta drożdżowego z podwójną ilością kruszonki. Ponadto ciasto z tego przepisu wychodzi ZAWSZE i jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Przepis na 24 kawałki, jeden zawiera – E: 205kcal, B:5,5g, T: 7,5g, W: 29g.

Składniki na podwójną kruszonkę:
– 140g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 100g masła
– 80g ksylitolu

Składniki na ciasto:
– 500g pół na pół – mąki orkiszowej i żytniej pełnoziarnistej
– 220ml ciepłego mleka
– 80g cukru kokosowego
– 80g miękkiego masła
– 40g drożdży
– 1 jajko
– 1 żółtko
– szczypta soli

Dodatkowo:
– dżem brzoskwiniowy/morelowy
– 8 śliwek pokrojonych na ósemki lub inne owoce

Drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i ksylitolem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie zwilżoną dłonią łączymy je w gładkie ciasto i wkładamy do lodówki. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (mające około 30-37 stopni i nie więcej!), dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Ciasto przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut – objętość ciasta powinna się podwoić. Formę do pieczenia (u mnie 35 x 25 x 6 cm) natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Ciasto rozkładamy w przygotowanej formie do pieczenia, wierzch smarujemy dżemem i rozkładamy pokrojone śliwki. Kruszonkę rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu.
Smacznego!

Komentarzy: 19

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Takie najlepsze 🙂 Idealne do kubka mleka!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Joanna napisał: Odpowiedz

    Super blog i fajne przepisy 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Wygląda przepysznie 🙂

  4. Marzena napisał: Odpowiedz

    Cudowne ciasto 🙂 porywam kawałek do herbatki 🙂

  5. jakie apetyczne 🙂 nic jesienią nie smakuje lepiej, jak placek ze śliwkami 🙂

  6. Zdrowo, a przede wszystkim pysznie! Ekstra 🙂

  7. o proszę a u mnie sporo śliwek:) szkoda że piekarnika brak ;/

  8. Akurat dziś u mnie klasyczna wersja tego ciasta ,ale wypróbuję także tą zdrowszą. Wygląda przepysznie 🙂

  9. Ale mamy na nie ochotę! Wygląda pysznie! 🙂

  10. Mniam, drożdżowe najlepsze☺

  11. ojej jaka pychotka:) ślinotok mam:D

  12. w weekend chętnie wypróbuję;)

  13. Cudowne ciasto! Kubki smakowe pracują od samego patrzenia! 🙂 <3

  14. Magda napisał: Odpowiedz

    Ciasto ze śliwkami i kruszonką musi być pyszne 🙂

  15. Ola napisał: Odpowiedz

    wygląda bardzo apetycznie!

  16. Lonna napisał: Odpowiedz

    Przecudownie się prezentuje to ciasto 🙂 Podkradłabym kawałek, a nawet kilka do kawki 😀

  17. Renata napisał: Odpowiedz

    o tak, z mlekiem połączenie idealna:)

  18. iza napisał: Odpowiedz

    w takiej wersji drożdżowego jeszcze nie próbowałam

  19. Malwina napisał: Odpowiedz

    Cudowna drożdżówka. Podoba mi się szczególnie dodatek cukru kokosowego 🙂

Dodaj komentarz