Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami


Faszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów 🙂

Składniki na 4-5 porcji:
– 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik)
– 500g mięsa mielonego z piersi indyka
– 250g przecieru pomidorowego
– 4-5 papryk
– 2 cebule
– 100g szynki parmeńskiej
– 100g mozzarelli w kulce
– 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
– oliwa
– przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma
– sól, pieprz
*opcjonalnie: żółty ser do posypania

Dodatkowo:
– rukola
– parmezan
– sos winegret
– ryż/kasza

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu i mieszamy. Papryki napełniamy mięsem z sosem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, napełnionym 100ml wody i pieczemy 10 minut z przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, papryki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (piętro niżej) wcześniej odcięte czapeczki skropione oliwą. Podajemy na rukoli z parmezanem i sosem winegret.
Smacznego!

Komentarzy: 7

  1. dzisiaj robiłam faszerowaną cukinię, ale paprykę również bardzo lubię 🙂

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Świetne są!
    Bardzo lubię papryki faszerowane i kiedyś robiłam je znacznie częściej. Pycha!
    Danie idealne.
    Pozdrawiam 🙂

  3. Podoba mi się, że dodajesz szynkę parmeńską, bardzo lubię ten jej charakterystyczny słony smak, myślę, że sprawdził się wybornie. Bardzo apetyczny przepis 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ja ją uwielbiam! I jest o wiele zdrowsza od typowych szynek, które wciskają nam w mięsnych. Szczególnie gdy składnikami jest tylko mięso i sól 🙂

  4. Mniam! i ten ser! Pyszności 🙂

  5. Julita napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam faszerowane papryki. Genialne polaczenie skladnikow. Podkradam przepis :-).

  6. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Sezon na paprykę się rozpoczyna – można zapiekać 🙂

Dodaj komentarz