Orkiszowe placki pomarańczowe polane sosem z kawałkami pomarańczy


Czy Wy też macie takie wrażenie, że od czasu pierwszego dnia lata, pogoda jest jeszcze brzydsza niż była? Dramat! I jak tu cieszyć się z wakacji, kiedy za oknem takie chmury i deszcz? Z łóżka wstawać się nie chce, wszyscy ludzie chodzą jak zamroczeni i nieprzytomni… 
Dzisiaj dzień ojca! Ja, mojemu upichcę coś w weekend, kiedy się z nim zobaczę, a Wy co szykujecie?
Propozycją na dziś, są pomarańczowe placuszki, które zrobiły furorę u mnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe.

Składniki na ciasto:
– 220g mąki orkiszowej
– 90g jogurtu naturalnego
sok z 1,5 pomarańczy (dużych lub 2 mniejszych)
– 1 jajko
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na sos:
– pół pomarańczy
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżeczki ksylitolu
– resztki z wyciskania pomaranczy

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i smażymy na patelni muśniętej oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy ze skórki i każdą z cząstek przekrajemy na pół. Na patelni rozpuszamy olej kokosowy wraz z ksylitolem, pomarańczą i resztkami z wyciskania, karmelizujemy przez chwilę, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
Smacznego!

Przysmaki dla taty 5 MJ.

Komentarzy: 2

  1. Idealna góra zdrowych pyszności 😀
    Ania

  2. A ile kalorii wychodzi na jeden placuszki ?

Dodaj komentarz