Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – zdrowsza wersja

Dziś jeden z tych dni, których nie mogłam się doczekać. Już teraz wiem, że będą to jedne z najlepszych dni w trakcie wakacji, a może w trakcie mojego związku? 🙂 Dzisiejszego wieczoru wraz z moim ukochanym, wybieramy się w rejs promem Stena Line do Karlskrony. Będzie to pierwszy, tego typu, wypad razem za granicę. Z niecierpliwością wyczekuję godziny 18, kiedy to mamy stawić się na odprawie. Z powodu tego wypadu, nie będę zdolna do wstawienia jutro postu. Liczę na wyrozumiałość 🙂

Z racji tego, że nieubłaganie sezon na rabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej – bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami – olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja smakowała mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik, ale każdy ma swoje upodobania smakowe. Mam nadzieję, że Wam też podpasuje. Z tortownicy o średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal.

Składniki na ciasto:
– 150g mąki orkiszowej
– 80g oleju kokosowego
50g otrębów (owsianych, gryczanych..)
– 50g mąki kukurydzianej
1 łyżka ksylitolu
– 1 żółtko
– 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej)

Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część wkładamy do siateczki i umieszczamy w lodówce. Kolejne dwie części wyrabiamy ponownie i wykładamy nimi formę do tarty lub tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.

Składniki na mus rabarbarowy:
– 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne)
– 1-2 łyżki miodu
– 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka cynamonu

Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i dusimy pod przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią mus z rabarbaru, umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy posypać ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

32 Replies to “Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – zdrowsza wersja”

  1. Wow! To musi być pyszne! 😀 Chyba się na nie skuszę 🙂

  2. Mmm, wygląda pysznie! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

  3. Genialne ciacho i bardzo zdrowe 🙂 fenomenalne 🙂

  4. Mega pyszne! 🙂

  5. Na sam widok ślinka cieknie! Już dziś zrobię to ciacho, zwłaszcza, że rabarbar się kończy. Pozdrawiam, Katarzyna

  6. Wczoraj zrobiłam i prawie już nie ma ciacha 😉 wyszedł obłędny! użyłam tylko mąki gryczanej, bo orkiszowej nie miałam, wyszło pycha 🙂

  7. Bardzo się cieszę! Z gryczanej musiało wyjść rewelacyjnie! 😀

  8. Czy olej kokosowy można czymś zastąpić lub ominąć w przepisie?

  9. Sandra Kasprowicz says: Odpowiedz

    Czy można to ciasto zrobić z malinami?

    1. Obawiam się, że nie. Maliny zawierają w sobie o wiele więcej soku niż rabarbar. Ciasto mogłoby być mokre i się rozpadać.

  10. ksylitol można zastąpić miodem?

    1. Pewnie! 🙂

  11. W jakiej postaci dodawałaś olej kokosowy? płynny czy stały?

    1. Dodawałam w postaci stałej, aczkolwiek biorąc pod uwagę temperatury za oknem, możesz dodać płynny (jeżeli nie trzymasz oleju w lodówce), ciasto i tak się uda 🙂

  12. Czy zamiast mąki kukurydzianej można dac kokosową?

    1. Możesz spróbować, aczkolwiek kokosowa może nie zlepić tak ciasta. Proponuję wtedy 180g orkiszowej i 20g kokosowej do smaku ?

      1. Czy otręby można zastąpić płatkami owsianymi?

        1. Oczywiście 🙂

  13. Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić kokosową?

    1. Możesz spróbować, aczkolwiek kokosowa może nie zlepić tak ciasta. Proponuję wtedy 180g orkiszowej i 20g kokosowej do smaku 🙂

  14. A czym moge zastąpić mąkę kukurydziana?? Mam gryczana, migdałowa, żytnia, pszenna, kokosowa i jaglana ale za ta ostatnia nie przepadam

    1. Śmiało możesz zastąpić żytnią, pszenną lub gryczaną 🙂

  15. Jaka maka moge zastapic orkiszowa??

    1. Mąką gryczaną, czy owsianą 🙂 ewentualnie pełnoziarnistą pszenną.

  16. Ok to biorę się do roboty. Ciekawe czy mi też takie piękne wyjdzie 🙂

    1. Jestem tego pewna! 🙂

  17. U mnie wersja z mąka gryczaną pełnoziarnistą oraz rabarbar z truskawka. Szkoda mi było wyrzucać białek wiec plus pianka ala szalotka 😉

  18. Dzisiaj zrobiłam i jest przepyszne! Dałam tylko więcej ksylitolu do rabarbaru i jest idealne!

Dodaj komentarz