Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS

Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite. Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy […]

Spaghetti z porem i pesto z orzechów włoskich

Pokrótce, chciałabym pochwalić się Wam, że obie sesje już za mną, lecz nadal nie zwalniam tempa, gdyż na głowie wciąż mam obie szkoły, pracę i pisanie licencjatu. Mimo niedużej ilości wolnego czasu, staram się znaleźć chwilkę, by podzielić się z Wami wspaniałymi przepisami, więc.. Co powiecie na prosty, niewymagający, a rewelacyjnie smakujący obiad? Nie wymaga […]

Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe mogłabym jeść w każdej możliwej postaci. Przepis, który dziś pragnę Wam zaprezentować, mocno zakorzenił się w mojej głowie i bardzo dobrze mi się kojarzy. Będąc na diecie wegańskiej, z czysto zdrowotnych powodów, nie jadłam ani nabiału, ani mięsa. Jednak moja rodzina nadal była mięsna, a obowiązek wykarmienia moich bliskich nadal spoczywał na mojej […]

Zapiekane roladki schabowe FIT

Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu […]

A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym

Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją […]

Szybka zapiekanka ryżowa gyros

Po pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj. Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja, a między innymi rewelacyjny izolat białka roślinnego i ekstrakty z ostropestu, czystka i zielonej kawy. Czas powoli się kończy, gdyż konkurs trwa do 5 grudnia, więc nie zwlekajcie! 🙂 Dzisiaj chciałabym zaproponować […]

Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT

Każdego z nas łapie czasem ochota na coś niezdrowego i kalorycznego. A co, jeśli wymienimy niektóre ze składników na zdrowsze zamienniki? Powstanie wspaniały deser, czy danie, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia, a nasza ochota zostanie zaspokojona. Takim przykładem jest genialna bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora! Jest niskokaloryczna, warzywna i nie zawiera ani […]

Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

Szybka i słodka sałatka z kurczakiem i ryżem

Bardzo lubię proste i szybkie sałatki. Zazwyczaj to one smakują najlepiej, w porównaniu do tych, których przygotowanie trwa bardzo długo. Każdy z rodzajów sałatek ma swoje plusy. Owocowe najlepiej smakują latem, warzywne są świetnym uzupełnieniem obiadu, zaś z dodatkiem mięsa lub jajek mogą zastąpić obiad. Dzisiejsza sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale […]