• Obiady
  • Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami

    Faszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów 🙂 Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z […]

  • Zupy
  • Zupa krem z pomidorów i papryki

    Dawno nie było tutaj zupy! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam zupy-kremy. Zazwyczaj robi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. Same plusy! Dlatego chciałabym pokazać Wam kolejny wspaniały […]

  • Obiady
  • Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami

    Pogoda w Trójmieście niestety nie dopisuje.. nie można wyjść ani na ulubione rolki, rower, czy pobiegać… Całe szczęście już lada dzień wylatuję na Sycylię, gdzie nie ma opcji, by spotkał mnie deszcz :). Już nie mogę doczekać się chwili, gdy będę zajadać się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS

    Dobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite. Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy […]

  • Makarony
  • Spaghetti z porem i pesto z orzechów włoskich

    Pokrótce, chciałabym pochwalić się Wam, że obie sesje już za mną, lecz nadal nie zwalniam tempa, gdyż na głowie wciąż mam obie szkoły, pracę i pisanie licencjatu. Mimo niedużej ilości wolnego czasu, staram się znaleźć chwilkę, by podzielić się z Wami wspaniałymi przepisami, więc.. Co powiecie na prosty, niewymagający, a rewelacyjnie smakujący obiad? Nie wymaga […]

  • Mięso i ryby
  • Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami

    Polędwiczki wieprzowe mogłabym jeść w każdej możliwej postaci. Przepis, który dziś pragnę Wam zaprezentować, mocno zakorzenił się w mojej głowie i bardzo dobrze mi się kojarzy. Będąc na diecie wegańskiej, z czysto zdrowotnych powodów, nie jadłam ani nabiału, ani mięsa. Jednak moja rodzina nadal była mięsna, a obowiązek wykarmienia moich bliskich nadal spoczywał na mojej […]

  • Mięso i ryby
  • Zapiekane roladki schabowe FIT

    Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu […]

  • Obiady
  • A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym

    Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją […]

  • Mięso i ryby
  • Szybka zapiekanka ryżowa gyros

    Po pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj. Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja, a między innymi rewelacyjny izolat białka roślinnego i ekstrakty z ostropestu, czystka i zielonej kawy. Czas powoli się kończy, gdyż konkurs trwa do 5 grudnia, więc nie zwlekajcie! 🙂 Dzisiaj chciałabym zaproponować […]