• Desery
  • Zapiekany kogel mogel z wanilią i owocami FIT

    Kiedy po przygotowaniu dania z użyciem białek pozostanie Wam spora ilość żółtek to koniecznie musicie użyć ich do tego deseru! Mnie pozostały po przygotowaniu Bezy Pavlova – tortu bezowego z truskawkami, a że w kuchni nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje musiałam je wykorzystać. Kogel mogel od dziecka uwielbiam, w wersji z samymi żółtkami, z […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

    Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym […]

  • Szybki obiad
  • Proste klopsiki wołowe z miętą i cytryną

    Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! […]

  • Bezglutenowe
  • Wyraziste ogórki małosolne i kiszone

    Przyznam się bez bicia, że za świeżymi pomidorami nie przepadam. Natomiast lubię je w każdej innej postaci, w sosie, w zupie, w ketchupie, przecierze, koncentracie. Niejedzenie pomidorów nadrabiam jedzeniem hurtowych ilości ogórków – KAŻDYCH! Z racji tego, że taka ogórkowa ze mnie dziewczyna to w szczycie sezonu ogórków gruntowych nie może u mnie zabraknąć ogórków […]

  • Zupy
  • Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT

    A dziś, z dwóch powodów chciałabym powrócić do przepisu, który publikowałam 18 lipca 2015 roku. Po pierwsze, by nieco go odświeżyć, gdyż pierwsze zdjęcia jakie zamieszczałam na blogu robione były na szybko telefonem. Po drugie, żeby moi nowi obserwatorzy mogli go poznać. Do botwinki przekonałam się dzięki mojej babci Basi. To dzięki niej teraz mogę […]

  • Bez laktozy
  • Roladki schabowe ze szparagami FIT

    Sezon na szparagi w pełni, dlatego będę zachęcać Was, by po nie sięgać. Ku mojemu zdziwieniu na moim blogu możecie znaleźć tylko 3 przepisy z ich wykorzystaniem. Postanowiłam więc, że muszę trochę to nadrobić, gdyż szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i […]

  • Śniadanie
  • Frittata z kurczakiem i szparagami FIT

    Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co […]

  • Mięso i ryby
  • Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT

    Dzisiaj chciałabym odświeżyć i przypomnieć Wam mój ulubiony przepis na domowy, pieczony obiad. Podzieliłam się nim z Wami 10 stycznia 2016 i stwierdziłam, że to najwyższy czas, by trochę go odnowić. Pieczone szaszłyki to świetny pomysł na weekendowy obiad, czy na grill. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a smakiem zachwycą każdego. Ich plusem jest to, […]

  • Mięso i ryby
  • Tatar z surowego łososia

    Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Ostatnio był z nami podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak mimo wszystko zasługuje na miano „ekskluzywnego”. Świetnie smakuje na kanapce, ale również jako samodzielna przystawka. Jeżeli […]

  • Śniadanie
  • Zielona szakszuka na szpinaku z papryką FIT

    Jeżeli miałabym wybierać: śniadanie na słodko czy na słono, mówię stanowcze na słono. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznej kanapki, od pysznej jajecznicy, jajka sadzonego czy na twardo. Jednak do każdego z tych dań zawsze dokładam porządną porcję warzyw. Szakszuka poniekąd łączy wspomnianą porcję warzyw i moje ulubione jajka, dlatego tak bardzo ją […]