Naleśniki pszenno-żytnie z serem na słodko


Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na naleśniki na słono (tutaj), jednakże naleśniki na słodko są równie smaczne! Wersja z serem na słodko to chyba już klasyk, a więc takiego przepisu nie może zabraknąć na mojej stronie. Jest to przepis bardzo uniwersalny, gdyż świetnie sprawdza się na śniadanie, do lunchbox’a, na słodki obiad, a nawet deser. Ponadto, możemy poszaleć z różnymi rodzajami mąk w przygotowaniu naleśników, co może całkowicie odmienić oblicze tego dania 🙂

Składniki na 14 sztuk (z tego przepisu):
– 150g mąki pszennej
– 100g mąki żytniej
– 250ml mleka
– 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta
– 2 jajka
– 20ml oleju
– szczypta soli
– szczypta cukru

Składniki na masę serową:
– 500g twarogu półtłustego
– 140g jogurtu naturalnego
– 100g śmietany 12%
– 1 jajko (sparzone, przelane wrzątkiem)
– 30-40g ksylitolu/erytrolu

Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, płatki migdałów

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor, a w międzyczasie przygotowujemy masę serową.
MASA SEROWA: W małym rondelku umieszczamy jajko z ksylitolem, mieszamy trzepaczką i 2 minuty podgrzewamy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia). W misie malaksera umieszczamy jajko z ksylitolem, śmietanę, jogurt i twaróg, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdy naleśnik smarujemy masą serową i składamy w ćwiartkę lub rulon. Podajemy z roztopioną czekoladą i płatkami migdałów.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
Naleśniki:

1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąki, dodać jajka, mleko, wodę,  sól, cukier i olej, miksujemy 20 s/obr. 4. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, a gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej i miksujemy 20 s/obr. 4. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa serowa:
1. Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jajko, ksylitol lub erytrol, mieszamy 2 min/60°C/obr. 3.
2. Zdejmujemy motylek. Dodajemy śmietanę, jogurt i twaróg, mieszamy przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6.
3. Każdy naleśnik smarujemy masą serową i składamy w ćwiartkę lub rulon.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. jak ja kocham naleśniki!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Naleśniki uwielbiam w każdej wersji i na słodko i wytrawne, po prostu nie mogę się oprzeć 🙂

Dodaj komentarz