Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański)


Tak piękne słoneczko mogłoby mnie budzić dzień w dzień! Aż chce się wstawać, iść na spacer, robić coś produktywnego! Ja już jestem po porannym spacerze, warzywnych zakupkach, zwarta i gotowa do pichcenia. Wczoraj pod wieczór przyjechała do nas moja babcia, spędziliśmy razem urodzinowy wieczór, odpiliśmy szampana, a dziś musiała już wracać do dziadka. Ważne, że odwiedziła nas chociaż na chwilkę. Moje urodziny już za dwa dni i już nie mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę!

Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był. W takim razie czas na zupkę! Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego barszczyku nie można jeść poza świętami? Nikt, więc jeśli naszła nas ochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją!

Składniki:
– 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 7-8 średnich buraczków 
– 2 marchewki
– pietruszka
– mały seler
– cebula
– 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka oregano
– sok z połowy pomarańczy
*opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, uszka, pierożki

Wszystkie buraki prócz jednego (będzie nam potrzebny później), marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę przez sito. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy np. z pierożkami lub uszkami. Pyszne są również ugotowane w tej zupce warzywa.
Smacznego!

Wegetariański obiad V  MJ.

1 Komentarz

  1. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smacznie 🙂

Dodaj komentarz