Najprostsze lody bananowo-orzechowe bez śmietanki i maszyny


Dajcie już weekend! Ciężko usiedzieć na uczelni, gdy za oknem taka piękna pogoda! A w związku z taką słoneczną, wręcz gorącą pogodą proponuję coś na ochłodzenie. Prezentuje Wam lody bananowo-orzechowe w wersji zdrowej. Bez dodatku cukru ani tłustej śmietanki 30%. Nie potrzebna nam jest nawet maszyna do lodów 🙂

!!! Co do masła orzechowego.. najlepiej jest użyć takiego, które sami zrobiliśmy, gdyż sklepowe zawierają cukier, nie są zrobione w 100% z orzechów, a co najgorsze zawierają tłuszcz palmowy (jest tłuszczem nasyconym i podnosi LDL we krwi).

Składniki:
3 banany
1-1,5 łyżki masła orzechowego
– płatki migdałów do posypania
*opcjonalnie: ok. 70ml mleka zwykłego/skondensowanego niesłodzonego light do rozrzedzenia lodów, można również dodać orzechy wedle upodobania 🙂

Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do plastikowego pojemnika, a ten z kolei do zamrażarki. Po 3h wyciągamy, wkładamy do miksera i rozdrabniamy na bardzo małe kawałeczki. Dorzucamy masło orzechowe z mlekiem, miksujemy do ich połączenia. Od razu podajemy, bądź przekładamy do plastikowego pudełeczka, posypujemy z wierzchu migdałami i wkładamy do lodówki do całkowitego zamrożenia.
1 porcja (ok. 56g) to 62 kcal.
Smacznego!

MJ.

1 Komentarz

  1. robiłam podobne. Są pyszne! 🙂

Dodaj komentarz