Najlepszy żytni zakwas na chleb

Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży w sklepach. Od tego czasu, cały czas podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? 🙂

Składniki na start:
– 4 łyżki mąki żytniej 2000
– 4 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo: mąka żytnia 2000 i woda, czysty litrowy słoik

Dzień 1: Do czystego i suchego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i 4 łyżki ciepłej wody, całość mieszamy wąskim końcem drewnianej łyżki. Słoik zakrywamy ręcznikiem papierowym i unieruchamiamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce.
Po 12 godzinach: Całość ponownie mieszamy.
Dzień 2: Dokarmiamy zakwas 2 łyżkami mąki żytniej 2000 i 3 łyżkami ciepłej wody, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy.
Po 12 godzinach: Całość ponownie mieszamy.
Dzień 3-7: Powtarzamy dokarmianie z dnia 2. i po 12 godzinach mieszamy. Powinny pojawić się już pęcherzyki powietrza, zakwas powinien rosnąć.
Po dniu 7: zakwas jest gotowy do pieczenia. Teraz wystarczy dokarmiać zakwas 1 łyżką mąki i 1,5 łyżki wody co 24 godziny.

WAŻNE!
1. Co tydzień warto wymienić słoik z zakwasem.
2. Jeżeli na zakwasie pojawi się pleśń – całość wyrzuć.
3. Jeżeli na wierzchu wytrąca się woda – dodawaj więcej mąki.
4. Mąka musi być świeża – zakwas nie wyjdzie ze starej mąki.
5. Jeżeli nie planujesz piec chleba, umieść słoik zakryty ręcznikiem papierowym w lodówce. Wytrzyma w niej do 10 dni.
6. Im dłużej hodujesz zakwas, tym będzie on mocniejszy. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży.
7. Nigdy nie zużywaj całego zakwasu, warto odłożyć trochę na następny raz, by nie zaczynać wszystkiego od nowa.

One Reply to “Najlepszy żytni zakwas na chleb”

  1. Właśnie wyhodowałam zakwas z Twojego przepisu i wyszedl wspaniały. Nie zgodzę się natomiast że mąka musi być świeża . Znalazłam resztki żytniej która stała ponad pół roku i zakwas rósł książkowo. Jutro pieczenie nie mogę się doczekać 😊

Dodaj komentarz