Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT


Drodzy chłopcy, wszystkiego co najlepsze w dniu Waszego święta! Oby Wasze kobietki przygotowały dla Was coś dobrego. Ja swojemu, dużemu chłopcu przygotowuję dziś ciasto bez pieczenia z galaretek, które lubi najbardziej. Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie na co najmniej dwa dni. Wiele osób uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! 🙂

Składniki na 14-16 gołąbków:
– 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
– 100g ryżu basmati
– 2 cebule
– 1 marchewka
– 2-3 gałązki natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1 średnia kapusta włoska
Składniki na sos pomidorowy:
– 2 l bulionu
– 500g przecieru pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– sól, pieprz

GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy, dobrze wyrabiając masę dłonią. Ze środka kapusty wycinamy głąb. Do dużego garnka z wrzącą wodą wkładamy kapustę wyciętą stroną do dołu i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie kapustę przewracamy na drugą stronę i gotujemy przez 5 minut. Kapustę wyjmujemy z wrzątku i studzimy. Następnie rozbieramy ją z liści (nie cała kapusta musi być wykorzystana), delikatnie usuwając ewentualne zgrubienia z każdego liścia. Na każdy z liści, przy łodyżce układamy po 1-2 łyżki masy mięsnej uformowanej w kotlet i zawijamy jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, a następnie zawijamy jak najciaśniej do samego końca liścia). Dno dużego i szerokiego garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty (np. pierwszymi, które były brzydkie lub dziurawymi). Na nich układamy przygotowane gołąbki łączeniem do dołu. Bulion zagotowujemy w innym garnku i zalewamy nim gołąbki. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy.
SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka z gołąbkami lub podawać osobno.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Dorota napisał: Odpowiedz

    Ale mi smaka narobiłaś, Ostatnio robiłam ale meksykańskie.

  2. Wygląda bardzo aromatycznie! Uwielbiam takie przepisy! I chyba już wiem, co w piątek pojawi się na naszym stole 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że się nie zawiedziecie 🙂

Dodaj komentarz