Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią


Nadal pozostanę przy swojej wcześniejszej opinii, że przygotowywanie sushi to nie jest łatwa sztuka i potrzeba nie lada wprawy, by było ono idealne. Osobiście nie należę do osób, które przy każdej możliwej okazji chodzą do Sushi Barów… z japońskiej kuchni najbardziej lubię ramen. Jednak mimo wszystko lubię próbować nowych smaków i później odtwarzać je w kuchni. Dlatego dziś, chciałabym zaprezentować Wam świetny przepis na Sushi, które zasmakuje każdemu – nawet największemu wrogowi Sushi (bo i takiego mam w domu), gdyż użyłam jedynie podstawowych, delikatnych składników. Jeżeli nigdy nie robiliście sushi, polecam Wam obejrzeć filmiki z jego przygotowania. Na pewno ułatwi i usprawni Wam to jego przygotowanie. Przepis na 4-5 porcji.

Składniki na ryż:
– 250g ryżu do sushi
– 6 łyżek octu ryżowego
– 2 łyżki cukru
– spora szczypta soli

Ryż płuczemy pod bieżącą, letnią wodą i kończymy, gdy woda spod ryżu stanie się niemalże przezroczysta. Ryż przekładamy do garnka z przezroczystą pokrywką i zalewamy 375ml wody (w stosunku 1 : 1,5), przykrywamy. Ryż z wodą podgrzewamy stopniowo do momentu, kiedy zaobserwujemy delikatne oznaki gotowania (bąbelki), po czym nieco zmniejszamy ogień i utrzymujemy ten stan przez 2 minuty. Teraz możemy zająć się składnikami do sushi. Po 2 minutach zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie garnek ściągamy z palnika i przenosimy obok. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W małym rondelku łączymy ocet, cukier i sól, chwilę podgrzewamy. Po 15 minutach ryż polewamy zawartością rondelka, dokładnie mieszamy. Ryż przekładamy na płaskie talerze/deski celem szybkiego ostudzenia (warstwy max. 2 cm).

Dodatkowo:
1 opakowanie alg nori
– 1 tubka pasty wasabi
– 1 ogórek szklarniowy
– 1 mała cukinia
– 1 awokado
– 100g łososia wędzonego
– 125g serka śmietankowego

Ogórek i cukinię myjemy, obieramy jeśli tego wymagają. Ogórka kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Ogórka i cukinię kroimy w paski o grubości 1,5 x 1,5 cm. Długość ogórka i cukinii nie powinna być dłuższa niż szerokość nori, jeśli jest – kroimy je na pół. Łososia kroimy w 1-centymetrowe paski. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Na desce do krojenia rozkładamy matę bambusową (równolegle do nas), na macie układamy listek nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy cienką warstwę ryżu nawilżając palce w zimnej wodzie, co ułatwi jego nakładanie. Na końcu dalszym od nas pozostawiamy ok. 1,5 cm bez ryżu, w celu ułatwienia nam sklejenia rolki. W 1/3 nori bliższej nas (w dolnej części), palcami tworzymy delikatny rowek/pasek na całej szerokości nori, w którym umieszczamy niewielką ilość wasabi (nieco więcej dla fanów ostrych smaków). Obok wasabi na całej szerokości układamy łyżeczką trochę serka śmietankowego, plastry łososia, po 2-3 słupki ogórka i cukinii oraz kilka plastrów awokado. Rulon (cały czas naciskając, by sushi było jak najbardziej zwarte) zawijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy ostrym nożem co 3-4cm. Podajemy z pastą wasabi i sosem sojowym.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Uwielbiam w sushi i nie raz lubię ze znajomymi się spotkać i zrobić właśnie sushi. W twoim wykonaniu, na zdjęciach wyglądają smakowicie. Zapraszam do mnie, możliwe że jakieś przepisy wpadną i Tobie w oko. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz