Najlepsza na przeziębienie – surówka z białą rzodkwią

Wczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z tego co wiem obowiązuje nas bardziej szczegółowa znajomość ich przyczepów i przebiegu niż dotychczasowa wiedza z anatomii.. Trudno, pierwszą wejściówkę trzeba zawalić, bo co to za student bez dwói, jak i żołnierz bez karabinu? Nie zabrałam się za typową naukę, ale wciąż robię fiszki, które na pewno przydadzą mi się do późniejszej nauki.

A dzisiaj, według mnie – jedna z najlepszych surówek, która wspomaga powrót do zdrowia! Kiedy z początkiem jesieni łapie nas przeziębienie, warto włączyć do diety białą rzodkiew, która łagodzi jego objawy. Jeśli nabawiliśmy się kaszlu, mamy zatkane zatoki, posłużmy się rzodkiewką, która dzięki dużej zawartości olejków eterycznych oczyszcza zatoki, leczy kaszel – ma działanie wykrztuśne i rozpuszcza nadmiar śluzu. Oprócz tego:

Biała rzodkiew:
– zawiera duże ilości błonnika
– jest bogata w potas i witaminę C
– obniża poziom cholesterolu
– ma działanie moczopędne
– reguluje przemianę materii

Rzodkiewki:
– wspomaga wydzielanie soków trawiennych
– diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety
– zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu
– bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu

Składniki:
– 1 biała rzodkiew
– 1 kapusta pekińska
– 1 ogórek szklarniowy
– pęczek rzodkiewki
– pęczek szczypiorku
– 40g łuskanego słonecznika
– 2-3 łyżki wegańskiego majonezu sojowego, dietetycznego z serka wiejskiego lub zwykłego majonezu
– sól, pieprz

Rzodkiew. myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Rzodkiewki myjemy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Ogórek myjemy, obieramy i rozcinamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne (możemy od razu je zjeść) i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy. Kapustę drobno szatkujemy. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, ale uważamy by go nie przypalić. Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce wraz z majonezem, doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!

MJ.

Komentarzy: 4

  1. No cóż, Ty o nauce, a ja jeszcze w tym roku na uczelni nie byłam! 😉

  2. przepis zapisuję, co do nauki, pamiętam, jak sama byłam źle przygotowana na kolokwia, egzaminy itd, to po prostu nie szłam i tyle (ale Tobie nie radzę tego robić :P)

  3. Haha, ja zawsze staram się być przygotowana, ale nie było tak źle! 😀

  4. jak mnie dopadac będzie przeziębienie to będę sięgac po taką surówkę 🙂

Dodaj komentarz