• Przekąska
  • Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists

    Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi

    Słów braknie, by opisać jak dobry to jest przepis! Niestety nie jest „FIT”, ale dietetycy to też ludzie, pamiętajcie! 🙂 Pierwszy raz jadłam te hot-dogi na parapetówce u mojej koleżanki i byłam pod ogromnym wrażeniem. Od razu wzięłam od niej przepis, lecz problem tkwił w tym, że był on na Thermomix, którego wtedy nie posiadałam. […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]

  • Placki na słono
  • Placki z cukinii i ziemniaków FIT

    Placki z cukinii i placki z ziemniaków uwielbiam, więc dlaczego nie połączyć obu przepisów i nie stworzyć placków z cukinii i ziemniaków? Pomysł genialny, a smak jeszcze lepszy! Takie danie świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły, czy pracy, a nawet jako obiad. Dzięki dodaniu płatków owsianych placki stają się jeszcze bardziej sycące i dość […]

  • Makarony
  • Makaron z borówkami i skyrem w 10 minut (3 składniki) FIT

    Dzisiejszy przepis to absolutny HIT! Uwierzcie mi, że nie ma chyba prostszego, szybszego i równie zdrowego dania. Ten przepis składa się z zaledwie 3 składników! Czas przygotowania uzależniony jest od czasu gotowania makaronu, ale u mnie trwało maksymalnie 10 minut wliczając czas zagotowania wody. Przepis ten sprawdzi się z prawie wszystkimi owocami, więc jest świetną […]

  • Desery
  • Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

    Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru […]

  • Zupy
  • Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT

    Cukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią, domowe sushi Futomaki z cukinią, placki z cukinii z mozzarellą, gryczane brownie z cukinii, tarta cukiniowa, makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe, placki cukiniowe z parmezanem… czas […]

  • Sałatki i surówki
  • Surówka z młodej kapusty na bogato

    Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, […]

  • Ciasta
  • Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem

    Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym przepisem z jego wykorzystaniem. Początkowo miałam zrobić standardowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ale to byłaby nuda! Postanowiłam więc, że masę rozwałkuję, posmaruję dżemem i posypię rabarbarem pokrojonym […]