Matcha chia pudding z nektarynką

Dzisiaj przepis z tego, co znalazłam u siebie w domu. Miałam ochotę na coś słodkiego, więc w czym problem? Wystarczy połączyć kilka składników, wstawić do lodówki, a po kilku godzinach zajadać zdrową, domową słodycz. Owszem, może i łatwiej byłoby sięgnąć po batonika, ale po co? Od wielu już lat stawiam tylko na słodycze, które przygotuję sama i czuję się z tym świetnie! Nie mam wyrzutów sumienia i jednocześnie jestem z siebie dumna. Wy też bądźcie! 🙂

Składniki na 3-4 słoiczki:
– 200ml mleczka kokosowego
– 125ml napoju kokosowego/mleka/jogurtu
– 35g nasion chia
– 1 łyżka herbaty matcha
– 2 łyżeczki syropu z agawy
– ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
– 60ml śmietanki 30%/stałej części mleczka kokosowego
– 1 nektarynka
– 1 łyżka kruszonych, surowych ziaren kakao

Mleczko i napój łączymy ze sobą, następnie dodajemy herbatę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy chia, syrop i ekstrakt, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3h. Po tym czasie całość rozkładamy do słoiczków. Ubijamy śmietankę lub stałą część mleczka kokosowego i umieszczamy w słoiczkach. Nektarynkę kroimy w kostkę i dekorujemy słoiczki wraz z ziarnem kakao.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Fajny deser wyczarowałaś 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz