Makaron ryżowy z zielonym sosem i kurczakiem


W końcu czuję trochę luzu. Najgorsze już za mną. Jeszcze tylko parę zaliczeń, ale to już „formalność”. Nieprzespana noc daje się we znaki.. dodatkowo ta pogoda wprowadza w taki dobijający stan, że nic się nie chce. Nie lubię takich dni. Powiem wręcz – kocham słońce!
Dzisiaj obiad z rzeczy, które miałam w domu. Mam takiego lenia, że nawet nie chciało mi się ruszać tyłka do sklepu, więc postanowiłam wykombinować coś z niczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia.

Składniki:
– 500g piersi z kurczaka
200g makaronu ryżowego
cukinia
puszka groszku konserwowego
cebula
pół papryki
– 40g fety
30g szpinaku
– 2 łyżki jogurtu
– parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej
ząbek czosnku 
– sos sojowy light
– ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką)
* parmezan na posypianie na wierzch + kiełki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek. Po chwili, gdy mięso już trochę zbieleje, dorzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy naszą zieloną masę-sos, cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem. Sos będzie gotowy gdy cukinia zmniejszy swoją objętość, a papryka będzie miękka. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na nią sos, posypujemy parmezanem i na wierzch kładziemy kiełki.
Smacznego!

 
Nowalijki w kuchniMJ.

Komentarzy: 3

  1. świetne, lekkie i pyszne danie 🙂

  2. whiness napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam każde zielone warzywo, bez wyjątku 😀 Jestem pewna, że przypasowałoby mi takie danie.

  3. Świetna propozycja i składniki;))

Dodaj komentarz