Zapiekane roladki schabowe FIT

Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu […]

A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym

Komosy ryżowej nie jadam za często, aczkolwiek bardzo ją lubię za formę samą w sobie oraz jej smak. Warto włączyć ją do swojej diety, czy to w wersji na słodko, czy na słono, gdyż jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin i minerałów, głównie magnezu. Ma również niski indeks glikemiczny i poleca się ją […]

Proste, bezglutenowe naleśniki buraczane z soku

Uwielbiam naleśniki! Bezglutenowe, czy z glutenem, wegańskie, mięsne, na słodko, na słono, zapiekane, czy w postaci spaghetti lub tortu naleśnikowego. Moja miłość do nich pojawiła się już w dzieciństwie, kiedy każdego poranka mogłam poprosić mamę o ich usmażenie. Najbardziej lubiłam wersje z twarogiem i rodzynkami w środku oraz zapiekane z parówką i serem. Do dziś, […]

Szybka i słodka sałatka z kurczakiem i ryżem

Bardzo lubię proste i szybkie sałatki. Zazwyczaj to one smakują najlepiej, w porównaniu do tych, których przygotowanie trwa bardzo długo. Każdy z rodzajów sałatek ma swoje plusy. Owocowe najlepiej smakują latem, warzywne są świetnym uzupełnieniem obiadu, zaś z dodatkiem mięsa lub jajek mogą zastąpić obiad. Dzisiejsza sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale […]

Pietruszkowe falafele light, czyli kotlety z ciecierzycy

Uwielbiam falafele! Niestety, ich fenomenalny smak możemy zawdzięczać smażeniu w głębokim tłuszczu, co przemawia na ich niekorzyść. Stąd chciałabym zaproponować falafele w wersji light ze zredukowaną ilością tłuszczu. Używamy go jedynie tyle, ile potrzebujemy, by nasze falafele nie przywarły do patelni lub się nie przypaliły. Dzięki takiemu potraktowaniu, zachowujemy ich rewelacyjny smak, a otrzymujemy o […]

Sałatka ryżowa z dynią i kurczakiem

Po raz milionowy powtórzę się, że uwielbiam dynię. Mogłabym jeść ją na okrągło przez cały rok! Świetnie spisuje się w zupach, daniach obiadowych, słodkich deserach i wypiekach oraz w sałatkach. Tym razem padło na bardzo prostą do wykonania, smaczną sałatkę. Wystarczy, że będziemy mieć upieczoną dynię, a pyszny dodatek do obiadu wykonamy w trymiga. Przepis […]

Pełnoziarnista focaccia z cebulą

U mnie w domu rzadko kiedy jemy jakiekolwiek pieczywo, stąd nie piekę go zbyt często. Jednakże, kiedy już się za nie zabiorę, staram się wykorzystywać mąki pełnoziarniste, czy bezglutenowe. Focaccia to włoski przysmak, który rewelacyjnie smakuje jako przystawka z dodatkiem oliwy z oliwek wysokiej jakości. Można przygotowywać ją w wersji bez dodatków, jak i z […]

Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano

Chyba każdy z nas lubi babeczki. Częściej jednak jadamy babeczki na słodko, jednakże babeczki na słono smakują równie smacznie, a mogą stanowić świetną i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Możemy użyć czego tylko chcemy lub po prostu to, co znajdziemy we własnej lodówce. Poczynając od jajek, które mogą być tylko dodatkiem, a nawet bazą, która […]

Placki z cukinii z mozzarellą

Kiedy widzę cukinie, zawsze na myśl przychodzą mi przepyszne placuszki z ich wykorzystaniem. Według mnie są to najlepsze placki z użyciem warzyw. A co do nich pasuje najbardziej? Oczywiście sos jogurtowy z czosnkiem! Jednak tym razem zajadaliśmy je z domowym, naturalnym hummusem mojego przepisu i było równie smacznie. Na moim blogu znajdziecie przepis na tymiankowe […]