Lekki krem orzechowy do wszystkiego



Ohhh! 30 stopni w cieniu, idzie zwariować! Mój mózg już ześwirował pod wpływem tego słońca, mam niecodzienny humor na poziomie… bez poziomu. Ale ważne, że dopisuje! Mam nadzieje, że i Wam również! 🙂

Dzisiaj pomysł na krem orzechowy do wszystkiego, my z rodzinką zajadaliśmy go do kulek z owoców (arbuz, melon) i truskawek. Jest lekki, pyszny i w jednej porcji, ok. 50g ma tylko 65kcal! Z przepisu wychodzi ok. 10 porcji.

Składniki:
– 400g serka homogenizowanego naturalnego 0%
30g tartych/mielonych orzechów laskowych
– 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
– 1 białko
– szczypta soli

Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Wszystkie składniki prócz białka i soli miksujemy w miseczce do uzyskania jednolitej masy. W drugiej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo i delikatnie łączymy pianę z masą z pierwszej miseczki. Tak przygotowany krem podajemy z owocami, ciasteczkami i innymi pysznościami.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 2

  1. Kinga napisał: Odpowiedz

    Pychotka 😉

  2. Mm smaczny musi być! 🙂
    Klikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*

Dodaj komentarz