Lekka pianka truskawkowa z musem bananowym


Ale dziś mamy pogodę! Tylko wyjść na spacer, czy plażę! 

Powiedzcie, co wy robicie z nadmiarem truskawek w domu? Ja nigdy nie lubię przygotowywać jednej rzeczy z ich ogromnej ilości. Wolę przygotować a to lody, a to koktajle, a to musy.. I kombinuję co niemiara, by stworzyć coś nowego, jakąś nową wersję deseru. Dzisiaj padło na piankę truskawkową, gdyż pozostało mi białko w lodówce po tatarze mojej mamy, a nienawidzę wyrzucać rzeczy, które można wykorzystać później w jakimś daniu. Tak, więc wyszedł pyszny, lekki deser o interesującym smaku 🙂
Z przepisy wychodzą 2 porcje, jedna to ok. 108kcal, B: 3,5g, T: 0,9g, W: 21,9g.

Składniki na piankę:
– 180-200g truskawek
– 1 białko
*opcjonalnie: 1-2 łyżeczki ksylitolu
Składniki na mus:
– 1 banan
50ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light lub zwykłe

Truskawki blendujemy na mus. Do musu wbijamy białko ze sparzonego jajka i ubijamy na piankę (teraz możecie dodać ksylitol lub inny słodzik). Banana blendujemy wraz z mlekiem na jednolitą masę. Piankę przekładamy do szklaneczek i na wierzch polewamy musem z banana.
Smacznego!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja MJ.

7 Replies to “Lekka pianka truskawkowa z musem bananowym”

  1. Tak prosto a tak pysznie 🙂

  2. Świetny pomysł 😉

  3. Jak dla mnie bomba. Do tego pięknie podane! 🙂

  4. Pani Martyno,
    ten deser to sama przyjemność jedzenia. Nawet moja "druga połowa" stwierdziła, że wreszcie "owoce są zrobione w jadalnej postaci". Proponuję jednak jajko sparzyć… tak na wszelki wypadek =]

  5. Oczywiście, że sparzam, zawsze! Dziękuję za przypomnienie, od razu dopisałam. Dla mnie to jest tak oczywiste, że aż zapomniałam napisać!

  6. Naprawdę fantastyczne! 🙂 Pyszne, lekkie i zdrowe 🙂
    Do pianki dodałam łyżeczkę miodu zamiast ksylitolu 🙂

Dodaj komentarz