Kurczak jogurtowy – idealny na grilla FIT

Sezon grillowy w pełni, więc na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na mojego ulubionego kurczaka! Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na grilla, a odnośniki do nich znajdziecie poniżej. Kurczak z tego przepisu jest niezwykle soczysty, delikatny i miękki, a za sprawą użytych przypraw niezwykle aromatycznych. Wystarczy, że kilka godzin przed grillowaniem, a najlepiej dzień wcześniej zamarynujecie kurczaka, by później móc cieszyć się jego wybitnym smakiem. Tak zamarynowanego kurczaka możecie również upiec lub usmażyć. Polecam podawać z jogurtowymi ziemniakami pieczonymi w rękawie i młodą kapustą z koperkiem i marchewką. Przepis na 4 porcje kurczaka, z czego jedna to około: 178kcal, B: 29,1g, T: 5,8g, W: 2,2g. Spróbujcie również innych pomysłów na grilla:
Sałatka z grillowanymi szparagami, jajkiem i orzechami FIT
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym
Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT
Grillowane awokado z fetą i pomidorami
Grillowane nektarynki z miodem
Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT
Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT
Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT
Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT
Wegańskie szaszłyki z tempehu
Szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki

Składniki:
– 500g piersi z kurczaka
– 150g jogurtu naturalnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki tymianku suszonego
– 1 łyżeczka curry w proszku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ⅓ łyżeczki papryki ostrej

Mięso kroimy w plastry. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą w misce. Do powstałej marynaty wkładamy plastry mięsa, mieszamy, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Grillujemy z obu stron, aż mięso będzie rumiane i upieczone w środku. Podajemy np. z jogurtowymi ziemniakami pieczonymi w rękawie i młodą kapustą z koperkiem i marchewką.
Smacznego!

Dodaj komentarz