Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem


Zauważyłam, że Wy, tak jak i ja, bardzo lubicie dania jednogarnkowe. Dlatego dziś wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przepyszną, bezglutenową, pełną smaku jambalayę, którą przygotujecie na jednej patelni. Przepis dość nietypowy, gdyż zamiast ryżu wykorzystałam komosę ryżową. Jest to idealne danie na obiad, kiedy nie chce nam się zmywać po obiedzie 🙂 ale równie świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Przepis na 4-5 porcji, przy podziale na 4, jedna to około 411kcal, B: 37,3g, T: 13g, W: 31,8g.

Składniki na 4-5 porcji:
– 10cm chorizo
– 12 krewetek, obranych
– 400g piersi z kurczaka/indyka
– 1 zielona papryka
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 400g pomidorów krojonych z puszki
– 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego)
– 60g komosy ryżowej
– 2 liście laurowe
– 2 szczypty kminku mielonego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 szczypty pieprzu cayenne
– sól, pieprz
– szczypiorek

Chorizo kroimy wzdłuż i na cienkie półplasterki. Smażymy bez dodatku tłuszczu na dużej patelni, aż staną się chrupkie, przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu z chorizo smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony, przekładamy na talerz z chorizo. Pierś z kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy paprykę, seler i również podsmażamy. Wkładamy pomidory i rozprowadzamy wszystko bulionem. Następnie wrzucamy kilkukrotnie opłukaną komosę, zioła i przyprawy. Potrawę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy chorizo, krewetki i kurczaka, mieszamy i gotujemy 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy. Szczypiorek drobno siekamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

3 Replies to “Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem”

  1. Zapowiada się bardzo smacznie. mam nadzieje że mojej rodzince posmakuje

  2. Uwielbiam dania jednogarnkowe. Ciekawy przepis 🙂

  3. Świetny przepis! Pozdrawiam

Dodaj komentarz