Krem awokado-banan z nutą cynamonu


Po wczorajszym trzynastokilometrowym spacerze z mamą nie czuję nóg.. może dziś na basen? Jako była pływaczka muszę utrzymać formę 🙂

Propozycja na zdrowy i nietypowy w smaku krem, którym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi 6 małych porcji, 1 ok. 50g = 70kcal.

Składniki:
– 1 awokado
1 banan
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka lnu mielonego
– 10g tartych migdałów
– 1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej)

Jeżeli nie mamy mielonych/tartych migdałów, mielimy je w malakserze, bądź blenderem. Do malaksera wrzucamy wydrążony miąższ z awokado, pokrojonego w plastry banana i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do słoiczków i delektujemy się smakiem. Gdyby jakimś cudem nie został zjedzony od razu na spokojnie możemy trzymać go do 3 dni w lodówce. 🙂
Smacznego!

MJ.

Komentarzy: 8

  1. A jak długo utrzyma świeżość? 🙂

  2. Na spokojnie można trzymać do 3 dni w lodówce 🙂

  3. Kusisz, oj kusisz 😉

  4. Musze spróbować zrobić z twojego przepisu bo kiedyś mi nie wyszedł 🙁 Być może awokado nie było zbyt dojrzałe 🙂

  5. takim kremem na pewno bym nie pogardziła!

  6. Avka napisał: Odpowiedz

    krem wygląda na pyszny, chętnie go zrobię 🙂

  7. pinkyyy napisał: Odpowiedz

    Mmm wygląda pysznie! Ja powoli przekonuję się do awokado na słodko, może ten krem w końcu mi to ułatwi 😀

  8. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smacznie 😉

Dodaj komentarz