• Ciasta
  • Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami

    Czy macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia stosujemy legalny cheat day. Co prawda nie jest tak, że dzień rozpoczynamy w McDonald’sie, czy w KFC, śniadanko jemy normalne, zaś później idziemy na największą pizze z podwójną ilością […]

  • Ciasta
  • Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga

    Witam Was moi kochani! Dziś wyjątkowy dzień, gdyż mija okrągły rok od utworzenia bloga. Ten czas minął mi niesamowicie szybko.. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że blog na dany moment cieszy się taką popularnością, że podobają się Wam moje zdjęcia oraz przepisy. Dziękuję za wszystkie miłe komentarze, maile oraz wiadomości na facebook’u. Mam nadzieję, że zostaniecie ze […]

  • Ciasta
  • Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

    Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Wegański majonez z orzechów nerkowca

    Że co? Majonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)

    W związku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie „Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie”. Kurs ten trwa całe dwa dni – sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójdą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o […]

  • Desery
  • Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce

    Już dzisiaj wróciliśmy z krótkiego, ale bardzo aktywnego wypoczynku. Takich „wakacji” bardzo mi brakowało. Dopiero teraz odczuwam i widzę jak bardzo jestem zmęczona w ciągu semestru studiując na dwóch kierunkach. Niestety po weekendzie wracamy do szarej rzeczywistości. Wszystko co dobre, szybko się kończy – a szkoda.  Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Domowe masło orzechowe z fistaszków – crunchy i smooth

    Uwielbiam masło orzechowe i podejrzewam, że wielu z Was też je lubi. Możemy kupić je wszędzie, ale czy wiecie co kryje się w sklepowych słoiczkach? Oprócz tego, że prawie wcale nie znajdziemy masła orzechowego wykonanego w 100% z orzechów, są one nieadekwatnie drogie. Koszt wykonania domowego masła orzechowego równy jest dwóm sklepowym słoikom. Dodatkowo w […]

  • Na imprezę
  • Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego

    Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam nadzieję, że chociaż Wasz ostatni, tegoroczny tydzień mija Wam świetnie. Tymczasem zabieram się do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę! Składniki: – 1 arkusz ciasta […]

  • Desery
  • Pischinger – piszinger, czyli przekładane wafle z kremem kakaowym tofu i dżemem z czarnej porzeczki

    Wczorajszy film „Most szpiegów” z ręką na sercu mogę polecić Wam wszystkim. Przyznam się, że potrzebowałam takiego wieczoru. Po ciężkich dwóch tygodniach, wieczór z moją miłością był strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo sprawdziłam, czy faktycznie wzięcie dipu serowego z ziemniaka do kina to dobry pomysł. I stwierdzam, że to jeden z najlepszych pomysłów na świecie! Przygotowałam […]