Jesienny deser idealny – mus dyniowo-owocowy z orzechami i płatkami owsianymi

Już jestem po porannych zajęciach, lecz wieczorne muszę sobie odpuścić. Dzisiaj czuję się o wiele lepiej niż wczoraj i dwa dni temu. Wracam do zdrowia, ale niestety, jeśli chcę jeszcze choć trochę wyzdrowieć wolę pozostać w domu, gdyż na jutrzejszy wyjazd z moim kochaniem muszę być w pełni sił! Już nie mogę doczekać się jutra, żyję tym dniem cały tydzień i odliczam godziny 🙂 Muszę Was jednak zmartwić, przez mój wyjazd nie będę mogła opublikować przepisów.. mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe!

A dzisiaj… jeden z deserów, który należy do najulubieńszych mojego mężczyzny. Można porównywać go do owocowego musli. Mus jest bardzo pożywny i obfituje z witaminy B, C i E. Dodatkowo dynia wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzrok, skórę i włosy. Banany podnos odporność organizmu. Jabłka, a dokładniej błonnik w nich zawarty poprawia perystaltykę jelit, a pomarańcze obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pamiętajcie, że najlepsze desery to te pełne wartościowych makro i mikroskładników oraz zdrowia! Przepis na 3 porcje.

Składniki na mus:
– 100g puree z dyni Hokkaido*
– 1 banan
– 1 jabłko/nektarynka
– 1 pomarańcza

Dodatki:
– 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć)
1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3
– kilka orzechów włoskich
banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki mus. Rozkładamy do trzech szklaneczek/miseczek. Do każdej wsypujemy po łyżce (lub więcej) płatków owsianych/bezglutenowych. Banana, jabłko lub nektarynkę kroimy w plasterki i kładziemy po kilka w każdej ze szklaneczek. Dodajemy kilka orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałów i polewamy łyżką syropu klonowego. Tak przygotowany deser dobrze jest umieścić w lodówce na godzinę przed podaniem.
Smacznego!

MJ.

 

Komentarzy: 8

  1. Super zdrowy i pyszne deser 🙂 Mniam…

  2. Ania napisał: Odpowiedz

    Wszystko, co lubię najbardziej. Chyba już wiem, co mam jutro na drugie śniadanie 🙂

  3. Te desery są naprawdę urocze! Nie brakuje w nich jesiennych owoców, a płatki z bakaliami na wierzchu musiały smakować nieziemsko! Niestety przypuszczam, że męskie grono w moim domu pogardziłaby takim deserem (nie wie, co traci) 😀

  4. Dziękuję :* Mój mężczyzna – wielki łakomczuch zakochał się w tym deserze, może i Twoje męskie grono przekonałoby się po spróbowaniu tego łakocia! 😀

  5. Zgaduję, że te trzy porcje wylądowałyby od razu w moim żołądku i nie zdążyłabym nikogo poczęstować. Deser wygląda tak apetycznie i do tego obfituje tyloma witaminami :d

    Udanego wyjazdu, nie pogniewamy się za twoją nie obecność :3

  6. Natalie napisał: Odpowiedz

    Pamiętaj, zdrowie najważniejsze więc zostań w domu jeśli tego potrzebujesz 🙂
    Takie desery są wspaniałe <3 Uwielbiam!

  7. Maria napisał: Odpowiedz

    Wspanialy deser. Juz korzystalam z paru Twoich przepisow z dodatkiem dynii. Super pyszne i udane:-P.

  8. Hura ! Mam wszystkie składniki zabieram się do pracy. Wygląda tak apetycznie !

Dodaj komentarz