Jednogarnkowe chili con carne z ryżem


Nieraz wspominałam Wam jak bardzo lubię jednogarnkowe dania i zauważyłam również, że Wy też uwielbiacie takie dania. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na moim blogu. Dlatego też, mam dla Was dziś coś specjalnego – jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Proste i pełne smaku, a z dodatkami smakuje jak z najlepszej restauracji. To co, namówiłam Was? Do dzieła kucharze!

Składniki na 4-6 porcji:
600-800g mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
– 400g przecieru pomidorowego
– 250ml bulionu
– 100g ryżu
– 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
– 1 puszka kukurydzy (140g)
– 2 cebule
– 1 czerwona papryka
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 3/4 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1/4 łyżeczki chili

Dodatkowo:
– 1 awokado
– 1 limonka
– garść tartego żółtego sera
– kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu
– listki kolendry
– drobno posiekana ostra papryczka

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju na dużej, głębokiej patelni lub garnku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mielone mięso, obsmażamy i rozdrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub widelca. Dodajemy przyprawy i wsypujemy suchy ryż, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną fasolę i kukurydzę, przecier oraz bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut. W tym czasie awokado obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z 1/2 limonki. Całość podajemy z awokado, żółtym serem, łyżką śmietany lub jogurtu, kilkoma listkami kolendry i papryczką. Na koniec skrapiamy sokiem z 1/2 limonki.
Smacznego!

 

1 Komentarz

  1. Proste i pyszne danie 🙂

Dodaj komentarz