Esencjonalny ryż dyniowy z nutą imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej

W końcu dobiega koniec tygodnia! Co prawda nie będzie to mój wymarzony weekend, ale i tak trzeba się cieszyć z tego co jest nam dane. Perspektywa weekendu napawa mnie ogromną dozą radości i podejrzewam, że Was również. 🙂 Całe szczęście na GUMedzie muszę pojawić się tylko na niektórych zajęciach, a jest to na pewno o wiele lepsza opcja niż siedzenie od rana do wieczora na wszystkich wykładach. W międzyczasie powinnam wcisnąć parę chwil na powtórkę mięśni kończyny dolnej i głęboko wierzę w to, że lenistwo nie przeszkodzi mi w tym. Uchylając rąbka tajemnicy, napiszę Wam, że wczoraj, wraz z moim mężczyzną zarezerwowaliśmy bilety i nocleg w hotelu na nasz wyjazd z okazji 3 rocznicy związku. A padło na Poznań! Już nie mogę się doczekać i zaczynam odliczać dni.

Przepis, który chciałabym Wam dzisiaj przedstawić nie musi być tylko dodatkiem do głównego dania, czy jedynie przekąską. Świetnie sprawdzi się również jako danie główne, aczkolwiek wtedy warto dodać pokrojonej w kosteczkę papryki, ciecierzycy, groszku, bądź innych ulubionych składników, by danie było bardziej pożywne i rozmaite. Tak przygotowany, dyniowy ryż nie jest mdły, gdyż dodatek imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu nadaje mu specyficznego, korzennego aromatu, a łagodność dyni idealnie wpasowuje się w całość. Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji.

Składniki:
– 1,2l wody
– 400g ryżu Basmati długoziarnistego
– 300g dyni Hokkaido* (surowej/pieczonej, a nawet puree z dyni) 
10g oliwy z oliwek
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka imbiru
– 1 płaska łyżeczka kardamonu
– 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
*opcjonalnie: parmezan lub wegański parmezan
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Ryż płuczemy pod bieżącą, zimną wodą by pozbyć się nadmiaru skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. Jeżeli pozwala nam na to czas, moczymy go przez ok. 30 minut w zimnej wodzie i odcedzamy, jeśli nie – pomijamy ten krok. Cebulę, czosnek, dynię i oliwę umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy. Możemy również zetrzeć dynię na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę – efekt będzie taki sam. Całość przekładamy do garnuszka i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, wodę, przyprawy i gotujemy 15-17minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy ryż na ok 1-2minuty. Od razu podajemy i posypujemy parmezanem.
Smacznego!

 MJ.

2 Replies to “Esencjonalny ryż dyniowy z nutą imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej”

Dodaj komentarz