Żytnie tortille z łososiem i ricottą

Rok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się z Wami wybitnym przepisem na obiad, przekąskę, czy pożywne śniadanie. Domowe żytnie tortille, wypełnione ricottą, łososiem, ogórkiem, sałatą i awokado to coś, co przypadnie każdemu do gustu. Wspaniałe danie! […]

Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT

Do przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania i już wiem, że będą często gościć na moim stole. Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i bardzo sycący! Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele […]

Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT

Każdego z nas łapie czasem ochota na coś niezdrowego i kalorycznego. A co, jeśli wymienimy niektóre ze składników na zdrowsze zamienniki? Powstanie wspaniały deser, czy danie, po którym nie musimy mieć wyrzutów sumienia, a nasza ochota zostanie zaspokojona. Takim przykładem jest genialna bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora! Jest niskokaloryczna, warzywna i nie zawiera ani […]

Pietruszkowe falafele light, czyli kotlety z ciecierzycy

Uwielbiam falafele! Niestety, ich fenomenalny smak możemy zawdzięczać smażeniu w głębokim tłuszczu, co przemawia na ich niekorzyść. Stąd chciałabym zaproponować falafele w wersji light ze zredukowaną ilością tłuszczu. Używamy go jedynie tyle, ile potrzebujemy, by nasze falafele nie przywarły do patelni lub się nie przypaliły. Dzięki takiemu potraktowaniu, zachowujemy ich rewelacyjny smak, a otrzymujemy o […]

Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym

Dzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt. mój mężczyzna ma wolne), a ja nie mam zjazdu na uczelni. Planujemy więc, spędzić miło i aktywnie ten wspaniały dzień, przy okazji wpadając na kolejną edycję Smakuj Trójmiasto. Uwielbiam […]

Quesadillas z chili con carne

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest […]

Jak zrobić domową, zdrową tortillę?

Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i […]

Kabanosy w cieście francuskim – szybka, świetna przekąska

Bardzo cenię domowe przekąski, które można zrobić w chwilę, a smakują wybornie. Zazwyczaj gdy organizuję jakąś posiadówkę czy imprezę, staram się o różnorodność na stole. Żeby ją osiągnąć, przygotowanie moich przekąsek nie może trwać zbyt długo, jeśli chcę zaoferować moim gościom szeroką gamę pyszności. Kabanosy w cieście francuskim należą do tych szybkich i świetnych przekąsek, […]

Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej)

W związku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie „Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie”. Kurs ten trwa całe dwa dni – sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójdą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o […]