Jak zrobić domową, zdrową tortillę?

Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i […]

Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! […]

Domowe masło orzechowe z fistaszków – crunchy i smooth

Uwielbiam masło orzechowe i podejrzewam, że wielu z Was też je lubi. Możemy kupić je wszędzie, ale czy wiecie co kryje się w sklepowych słoiczkach? Oprócz tego, że prawie wcale nie znajdziemy masła orzechowego wykonanego w 100% z orzechów, są one nieadekwatnie drogie. Koszt wykonania domowego masła orzechowego równy jest dwóm sklepowym słoikom. Dodatkowo w […]

„Śledzie” z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie)

Od rana kucharzymy z mamą. To jest najlepszy sposób na wypoczynek! Co prawda, nie czuję tego całego świątecznego klimatu, ani tej radości jak co roku, ale smak przygotowywanych przez nas potraw jest typowo świąteczny. Już nie mogę doczekać się tej ogromnej wyżerki! W święta nie mam zamiaru liczyć kalorii (choć na co dzień też nie […]

Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański!

Przez cały weekend żyję tym serem, jest boski! Wspomniałam Wam o nim przedwczoraj i wzbudził w Was taką samą ciekawość, jaką wzbudził we mnie, kiedy zobaczyłam przepis. Dzisiaj mam w planach zrobić go ponownie. Przepis podejrzałam u Wegan nerd, lecz nieco odchudziłam go z ilości tłuszczu. Moim zdaniem, genialnymi przepisami trzeba się dzielić, więc pokazuję […]

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi

Wczorajsza impreza jak najbardziej udana, teraz tylko pozostało mi się uczyć. Dobrze jest się czasami „zresetować” i wszystkie problemy, obowiązki, czy naukę odłożyć na bok, choć na chwilę. Oj tak, potrzebowałam tego, teraz odliczam dni do wyjazdu do Poznania – pozostał prawie tydzień! Nie mogę się już doczekać! 🙂 Dawno nie było zupki, a tak […]

Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu

Takie piękne słoneczko za oknem! Szkoda jedynie, że tak pięknie świeci, kiedy trzeba się uczyć. Aż nawołuje do wyjścia, by nacieszyć się nim przed szarością zimy. Wydaje się, jakby to nie była jesień, tylko początek wiosny. Nawet nie wiecie jak bardzo chciałabym teraz wyjść na zewnątrz, przejść się po plaży i wsłuchać w fale morza. […]

Delikatny mus dyniowo-jabłkowy

Wczorajszy ślub był przepiękny! W kościele dwa razy prawie się popłakałam, gdyż cała uroczystość była niesamowicie wzruszająca. Ogromnie cieszy mnie szczęście młodej pary, a w szczególności mojej kochanej Oli. Wesele było również bardzo udane. Sporo potańczyłam z moim kochanym, wybawiliśmy się tak bardzo, że moje nogi dzisiaj zdychają! Wprowadzając element grozy, chciałabym powiedzieć Wam o […]