Dżem bananowy z wanilią bez cukru

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa […]

Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem i musem malinowym

Hej! Witam Was po dość długiej przerwie, za którą chciałabym również przeprosić.. Niestety przez ogrom obowiązków w pracy, multum egzaminów na obu kierunkach, pisanie pracy dyplomowej, egzamin zawodowy i obronę pracy dyplomowej nie miałam na nic czasu… Bloga brakowało mi bardzo. Zawsze jest to jakaś odskocznia od codziennych obowiązków. Lecz poprzez dużą ilość pracy, musiałam […]

Granola jabłkowa z orzechami

Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcza na długo, mi mniej więcej na 2-3 tygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych […]

Chipsy ze szpinaku

Tym razem chciałabym pokazać Wam świetny, pyszny, a jednocześnie prosty przepis na zdrową przekąskę. Po co zajadać się niezdrowymi produktami ze sklepu, które są obfite w tłuszcz, cukier i ogromne ilości soli? Lepiej zaopatrzyć się w szpinak i wykonać wspaniałe chipsy ze szpinaku! Po takich chipsach nie musimy mieć wyrzutów sumienia, jak to bywa po […]

Najprostszy sorbet z winogron – mrożone winogrona

Prawie miesiąc nie było mnie tutaj.. Lecz w między czasie dużo się pozmieniało. Przeszłam na własną domenę, zmieniłam design bloga.. Gdybym z początku wiedziała, że jest to tak pracochłonne i momentami traci się cierpliwość oraz wiarę w osiągnięcie celu, zastanowiłabym się kilkukrotnie, czy aby na pewno chcę przeżyć to jeszcze raz. Póki co, nie wszystko […]

Tahini – pasta sezamowa

Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak […]

Owocowe, chrupiące nachos z mango

Pamiętacie może domowe żelki z mango – ruloniki bez żelatyny i agaru? To właśnie dzięki nim wpadłam na pomysł owocowych nachos. Początkowo są bardzo chrupiące, a następnie rozpuszczają się na języku.. czy może być coś lepszego? Możemy je zrobić praktycznie ze wszystkich owoców jakie wpadną nam w ręce, lecz każde będą różnić się czasem suszenia […]

Domowe żelki z mango – ruloniki, bez żelatyny i agaru!

Uwielbiam żelki! Niestety w sklepach możemy znaleźć głównie te nafaszerowane chemią, m. in. przeciwutleniaczami, barwnikami, aromatami i syropem glukozowo-fruktozowym. Ale po co to wszystko? Możemy zrobić domowe, zdrowe i co najważniejsze – naturalne żelki z owoców, które mamy pod ręką. Robiłam już żelki z truskawek, malin i jeżyn, lecz przedstawiam Wam moim zdaniem najsmaczniejsze – […]