• Bezglutenowe
  • Granola jabłkowa z orzechami

    Domowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy z owocami w formie deseru. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a starcza na długo, mi mniej więcej na 2-3 tygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych […]

  • Przekąska
  • Chipsy ze szpinaku

    Tym razem chciałabym pokazać Wam świetny, pyszny, a jednocześnie prosty przepis na zdrową przekąskę. Po co zajadać się niezdrowymi produktami ze sklepu, które są obfite w tłuszcz, cukier i ogromne ilości soli? Lepiej zaopatrzyć się w szpinak i wykonać wspaniałe chipsy ze szpinaku! Po takich chipsach nie musimy mieć wyrzutów sumienia, jak to bywa po […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Czekośliwka – powidła śliwkowe bez cukru na trzy sposoby

    Lubię śliwki, lecz kiedy jestem na hali czy w warzywniaku, są to ostatnie owoce, które wezmę na przekąskę. Czemu? Tego to ja sama nie wiem. Zawsze w rękę wpadają mi inne owoce. Tymczasem postanowiłam kupić śliwki i zrobić z nich rewelacyjne i zdrowe powidła, bez dodatku cukru. Przyrządziłam je na trzy sposoby. Pierwszy z użyciem […]

  • Desery
  • Najprostszy sorbet z winogron – mrożone winogrona

    Prawie miesiąc nie było mnie tutaj.. Lecz w między czasie dużo się pozmieniało. Przeszłam na własną domenę, zmieniłam design bloga.. Gdybym z początku wiedziała, że jest to tak pracochłonne i momentami traci się cierpliwość oraz wiarę w osiągnięcie celu, zastanowiłabym się kilkukrotnie, czy aby na pewno chcę przeżyć to jeszcze raz. Póki co, nie wszystko […]

  • Pasty na kanapkę
  • Tahini – pasta sezamowa

    Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak […]

  • Desery
  • Owocowe, chrupiące nachos z mango

    Pamiętacie może domowe żelki z mango – ruloniki bez żelatyny i agaru? To właśnie dzięki nim wpadłam na pomysł owocowych nachos. Początkowo są bardzo chrupiące, a następnie rozpuszczają się na języku.. czy może być coś lepszego? Możemy je zrobić praktycznie ze wszystkich owoców jakie wpadną nam w ręce, lecz każde będą różnić się czasem suszenia […]

  • Desery
  • Domowe żelki z mango – ruloniki, bez żelatyny i agaru!

    Uwielbiam żelki! Niestety w sklepach możemy znaleźć głównie te nafaszerowane chemią, m. in. przeciwutleniaczami, barwnikami, aromatami i syropem glukozowo-fruktozowym. Ale po co to wszystko? Możemy zrobić domowe, zdrowe i co najważniejsze – naturalne żelki z owoców, które mamy pod ręką. Robiłam już żelki z truskawek, malin i jeżyn, lecz przedstawiam Wam moim zdaniem najsmaczniejsze – […]

  • Dla diabetyków
  • Jak zrobić domową, zdrową tortillę?

    Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i […]

  • Ciasta
  • Tarta – mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd

    Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! […]