Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska


Dziwię się, że zwlekałam z tym przepisem tak długo! Ten przepis to absolutny hit każdej imprezy i posiadówki z przyjaciółmi. Przygotowanie tych nachos’ów zajmuje dosłownie chwilę, a zachwycają się nimi wszyscy tak, że w mig znikają z talerza. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam nachos’y, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Mają one bardzo dobry, prosty skład, w przeciwieństwie do tortilli, które zalegają na co dzień na sklepowych półkach. Piady włoskie, o których mowa, zawierają jedynie: mąkę pszenną, wodę, smalec wieprzowy, sól oraz drożdże i pakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej. Do domowych nachos świetnie sprawdza się dip serowy z ziemniaka. Do dzieła!

Składniki:
– 3 tortille lub piady włoskie
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 3/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
– 3/4 łyżeczki papryki ostrej (lub mniej)
– 1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie: 40g tartego parmezanu

W małej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzamy przyprawy wymieszane z oliwą po obu stronach każdej z tortilli. Następnie za pomocą noża do pizzy tniemy tortille na duże lub małe trójkąty – tak jak lubimy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim nachos’y tak, by na siebie nie nachodziły. Jeżeli używamy parmezanu to teraz obsypujemy nim nachos’y. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-12 minut – im dłużej, tym bardziej będą chrupiące. Podajemy np. z dipem serowym z ziemniaka.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Uwielbiam Nachos!

  2. Natalia napisał: Odpowiedz

    uwielbiam takie rzeczy 😉

Dodaj komentarz